Belgisch leger zoekt crisismanager

Generaal Marc Thys, die te boek staat als een vernieuwer, zou in aanmerking komen voor de positie van crisismanager.
BELGAIMAGE Generaal Marc Thys, die te boek staat als een vernieuwer, zou in aanmerking komen voor de positie van crisismanager.
Het Belgisch leger denkt na over de aanstelling van een crisismanager. Dat schrijft De Morgen vandaag op basis van goed geïnformeerde bronnen. Die topmilitair moet ervoor zorgen dat de krijgsmacht strijdbaar blijft, ondanks de dalende troepensterkte en financiële problemen.

Het leger balanceert op de rand van de afgrond. De leiding eist 2,4 miljard euro extra deze regeerperiode (2019 tot 2024). Volgens de topgeneraals is dat geld nodig om de krijgsmacht strijdbaar te houden. In de eerste plaats gaat het dan om de rekrutering. De komende jaren verliest het leger 40 procent van zijn personeel door pensionering. Om de huidige troepensterkte te houden, moeten er 12.000 nieuwe rekruten aangeworven worden tegen 2025. Een loodzware opdracht.

Vernieuwer

Daarom wordt er gezocht naar een crisismanager, een generaal die zich voltijds bezighoudt met de malaise binnen het leger. Vooral de naam van generaal Marc Thys valt. Hij leidt momenteel de landmacht en staat te boek als een vernieuwer. Thys wordt ook regelmatig genoemd als toekomstig legerbaas. Het mandaat van de huidige chef, generaal Marc Compernol, loopt af in juli 2020.

Generaal Thys geeft voorlopig geen commentaar.
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Damiaens

  Komt terug praten wanneer je in vol contineu 30 jaar heb gepresteerd dan zal je begrijpen wat een mooi leven de militairen hebben.Zij gaan op pensioen 56 maar jij mag lekker doorwerken tot 63!

 • Jurgen Clauwaert

  Danny Damiaens, mijn vrouw is militair en ik werk volcontinu als polyvalent technieker in een fabriek en ik heb niks dan respect voor het ambt dat zij bekleedt. De lange dagen die ze doet, de militaire vorming die ze krijgt. Slapen in een kuil in de grond terwijl het sneeuwt en zij is dan nog technieker...beter eerst informeren voor je conclusies trekt. Vroege, late of nacht...ik lig na mijn shift wel in mijn comfortabele bed en sta altijd uitgerust op...Dit in tegenstelling tot mijn vrouw.

 • Danny Damiaens

  Ga eens een week bandwerk doen zappa of in shiften werken.Wacht houden is niet hetzelfde als werken.Het is veel gevaarlijker werken in de privé dan in het leger.

 • Kurt Staessens

  De legertop kan gerust zelf zijn problemen oplossen. Er is geen enkel instituut die efficienter draait dan het leger. Alleen is er geen geld meer. De kassa’s zijn leeg! Vergeet niet de belangrijke rol dat het Belgisch leger speelt binnen Europa, NATO. Er zouden dus dringend extra middelen moeten bijkomen. Respect voor de beleidmakers binnen het leger!

 • Michel Jozef

  Was toch voorspeld. Fregatten kopen en vooral die peperdure F 35 = geen geld meer voor landmacht en personeel. Maar in plaats van te luisteren stonden de goudvinken samen met hun minister-burgemeester vorig jaar nog onbeschaamd te liegen in de Kamercommissie. En nu typisch Belgische oplossing, een extra generaal om crisismanager te spelen. Dan ook nog iedereen behalve de zeemacht wegens te weinig zout water naar De Limburg en het spel is compleet.