Belgisch leger telt net geen acht procent vrouwen

photo news
Het Belgisch leger heeft momenteel 2.204 vrouwen in de rangen tegenover 25.687 mannen. Daarmee vertegenwoordigen ze maar 7,92 procent, al is hun aandeel licht gestegen (7,64 procent in 2015). Dat schrijft La Dernière Heure. Vrouwen kunnen sinds 1975 bij het leger gaan.

Het aandeel vrouwen bij operaties in het buitenland ligt in lijn met dat cijfer. In 2017 hebben 2.933 militairen deelgenomen aan operaties in het buitenland: 226 vrouwen (7,71 procent) en 2.707 mannen (92,29 procent).

Een team van zes tot tien vrouwen krijgt nog dit jaar een opleiding die hen kan integreren in de Special Forces, de elite-eenheid van het Belgisch leger. De groep is niet a priori ontoegankelijk voor vrouwen - net zomin als de andere functies binnen het leger - maar in de praktijk zijn er vandaag geen vrouwen bij actief.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean West

  paul lemmens Ik kan dan ook zeggen waarom hebben wij de brandweer nodig ik heb ze nog nooit nodig gehad enz. Toen de vrouwen in het leger kwamen werden alle fysieke proeven voor onderofficier en officier plotseling minder zwaar gaan ze dit dan ook doen voor de sas.

 • Frans Dedokker

  Deze percentage zou ook bij de politie moeten zijn!

 • Frank De Rycke

  Als jullie de getalsterkte blijven verminderen heren politici is dit toch maar normaal dat er minder en minder vrouwen blijven ...maak het terug aantrekkelijker en stop om al deze voordelen af te nemen van mensen die nog echt graag hun werk doen en geef ze terug een toekomst !!

 • Jan Van Rompaey

  Maar dan ook dezelfde proeven zoals de mannen en opdrachten in het buitenland.

 • Jan Van Rompaey

  Mieke wat een domme vraag? Wat een bullshit.Laat de vrouwen dezelfde proeven afleggen; dan ben ik akkoord, anders njet !