Belgisch gerecht legt fraude van Chinese Amazon-verkopers bloot

Politie op de luchthaven van Zaventem. Archieffoto.
BELGA Politie op de luchthaven van Zaventem. Archieffoto.
Chinese bedrijven kunnen allerlei producten spotgoedkoop aanbieden op de webwinkel van Amazon door te frauderen via Brussels Airport. Dat is aan het licht gekomen tijdens een onderzoek van het parket Halle-Vilvoorde, schrijft De Tijd vandaag.

Het parket onderzocht 16 zendingen uit China die via de luchthaven van Zaventem de Europese Unie werden binnengebracht zonder btw te betalen.

Daaruit blijkt dat de Chinese invoerders valse facturen gebruikten om invoerrechten te ontduiken, zegt parketwoordvoerster Carol Vercarre. Om ook btw te ontduiken deden de Chinese bedrijven alsof de containers niet bestemd waren voor de Belgische markt, maar voor een ander EU-land waar ze btw zouden betalen. Uiteindelijk betaalden de bedrijven nergens btw. Op die manier kunnen ze hun producten veel goedkoper aanbieden. 

Distributiecentra

"Vanuit België worden de goederen dan vervoerd naar een van de distributiecentra in de EU van websites zoals Amazon. En van daaruit vertrekken de goederen naar een particulier in Europa", aldus Vercarre. 

Het parket vervolgt in de zaak drie Chinese bedrijven, een Duits en een Brits bedrijf voor de correctionele rechtbank van Brussel. Ze worden vervolgd voor valsheid in geschrifte, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. 

De zaak wordt op 5 december ingeleid voor de strafrechter.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Van Biesen

  Het kost aan een Chinees bedrijf minder om een pakje naar hier te verzenden dan aan ons om een pakje naar China te verzenden, hoe leg je dat uit?

 • Don Tessers

  De slimheid van multinationals die het telkens lukt om regels te ontwijken, regeringen te lijmen voor belastingvrij ondernemen. Voorbeeld: in spanje hoeven Chinezen vijf jaar geen sociale lasten af te dragen om de economie een boots te geven. Wat doen ze? Binnen de vijf jaar de toko sluiten en elders opnieuw beginnen en het spel begint van voor af aan.

 • Bern Vermeulen

  Als je ziet dat zelfs Philips lampen die je hier in een legale brico koopt, gemaakt zijn in China en duidelijk veel meer kosten dan de lampen die je vanuit China laat komen en echt evengoed zijn voor een belachelijke prijs, dan kun je je afvragen wie gedriegd wie.

 • Jef Heffens

  dat is misschien nog niet 1 % van wat de echte fraude is vanuit China. Europa zal snel moeten veranderen als ze niet van de wereldkaart willen verdwijnen.

 • Ramon Simon

  Amazon Duitsland zit vol met Chinese verkopers. Zeer goedkoop en tegenwoordig is het degelijke kwaliteit. Maar aangezien die containers naar Duitsland gaan klopt het toch dat ze geen btw moeten betalen? En is het niet de koper op Amazon die dan de btw betaald? In de EU bestaat 80% van de prijs uit taksen zeker, geen wonder dat de economie kapot gaat. Anders begin al met multinationals te belastingen die nergens belastingen betalen.