België zakt opnieuw op index gendergelijkheid: "De schaamte voorbij"

ThinkStock
België is opnieuw gezakt op de jaarlijkse Global Gender Gap Index, of de index die gendergelijkheid meet. Ons land staat nu op de 31ste plaats, op een totaal van 144 landen. Vorig jaar was dat nog de 24ste plaats. "De ouderwetse regering-Michel verzwakt de positie van de vrouw", reageert Groen.

De rangschikking wordt opgemaakt door het World Economic Forum (WEF), dat zich hiervoor baseert op de mate waarin mannen en vrouwen dezelfde kansen krijgen tot bijvoorbeeld economische participatie, politieke invloed, gezondheid, onderwijs, enzovoort.

De Scandinavische landen voeren de rangschikking opnieuw aan: IJsland, Finland en Noorwegen zijn goed voor de top drie. Rwanda prijkt enigszins verrassend op 4 terwijl Zweden de top 5 vervolledigt. Syrië, Pakistan en Jemen sluiten de rij.

België doet het dus zeven plaatsen minder goed dan vorig jaar. Van onze buurlanden scoort enkel Nederland (32ste) slechter. Uit de subcategorieën kan men opmaken dat België vooral zwak scoort wat het loonverschil tussen man en vrouw betreft voor hetzelfde werk. Dat verschil is gestagneerd. Ook de politiek scoort slecht, onder meer door een ondervertegenwoordiging aan vrouwelijke ministers. Het laagste scoren we op gezondheid en levensverwachting, waar België de 63ste plaats bekleedt.

België scoort wel zeer goed voor wat de kansen van vrouwen in het onderwijs betreft. Ons land staat er op een gedeelde eerste plaats, al moeten we die wel delen met 26 andere landen.

Groen: "Regering verzwakt rol vrouw"

"Deze ouderwetse regering mist duidelijk de empathie om de gevolgen van haar beleid op vrouwen in te schatten", zegt Groen-Kamerlid Evita Willaert. De partij roept de regering op om bij elke maatregel de impact op genderongelijkheid correct na te gaan, en indien nodig bij te sturen.

"Specifiek op het vlak van gezondheidszorg, politieke invloed en de loonkloof voor gelijk werk zetten we grote stappen achteruit. Deze mannenregering lijkt daar niet om te malen", aldus Willaert.

De Belgische score is sterk gedaald sinds 2014. "Een hele reeks socio-economische maatregelen van deze regering treffen vrouwen onevenredig hard, zoals de verstrengde toegang tot een inschakelingsuitkering en het snijden in de uitkering van mensen die onvrijwillig deeltijds werken. Ook de besparing in de pensioenen wordt te sterk verhaald op vrouwen", stelt Willaert.

Groen roept de regering op om dringend werk te maken van een vrouwvriendelijker beleid en de gendertoets eindelijk serieus te nemen. "De manier waarop deze regering genderongelijkheid weglacht is de schaamte voorbij", besluit Willaert

'De manier waarop deze regering genderongelijkheid weglacht is de schaamte voorbij'

Evita Willaert (Groen)18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Boden

  Als ik het goed begrijp worden de venten in België te weinig gediscrimineerd. Dan wordt het dringend tijd om een Genderinstituut op te richten, met enkel vrouwen.

 • Alberiek Denbetweter

  Inderdaad, ik heb nog nooit 'n vrouw een laag stenen zien metsen, of met een zak cement op haar rug gezien. Da's absoluut discriminerend.

 • Koen Cambré

  En ze blijven maar doen alsof de loonkloof veroorzaakt wordt door discriminatie... Zulke onderzoeken van de gendergestapo mag je inderdaad weglachen. Deze regering heeft besloten om te snijden in pensioenen van mensen die weinig gewerkt hebben. Blijkbaar werken de dames effectief minder hard als ze naar pensioen kijken, maar wel even hard als het op loonberekening aankomt hoor...

 • Gino Denil

  Nog een hele weg te gaan voor deze conservatieve regering. Voor de vrouw terug in de keuken staat. En gedurende de avond gedwee voor de haard zit, op een schapevelleke.

 • Bart Vandevelde

  We scoren het laagst voor levensverwachting? Dat klopt: vrouwen worden gemiddeld 83.9 jaar oud en mannen 79.6. Volgens Groen is dat een vorm van genderongelijkheid en moet aangepakt worden. Mag ik eens vragen, mevrouw Almaci, wat u precies met die oude vrouwen van plan bent?