België wou cellen huren in Nederland

UNKNOWN

Als mogelijke oplossing voor de overbevolking in de gevangenissen (eind januari 2008 waren er 9.631 gedetineerden voor 8.358 plaatsen), heeft de federale overheidsdienst Justitie gepolst naar de mogelijkheid om cellen te huren in Nederland.

Op 10 december zou Hans Meurisse, hoofd van het Belgische gevangeniswezen, een brief gestuurd hebben naar zijn Nederlandse ambtgenoot. "We hebben vernomen dat Nederland cellen heeft gehuurd in Schotland. Wij zouden driehonderd cellen willen huren in Nederland gedurende drie jaar. De gevangenissen bij Breda en Maastricht zouden het best aan onze vraag beantwoorden", luidt het.

Gevangenisboten
Nederland zou negatief geantwoord hebben, maar zou voorgesteld hebben om gevangenisboten te verkopen of te verhuren aan België.
Het antwoord van Nederland zou niet definitief zijn.

"Het is niet uitgesloten dat minister Jo Vandeurzen en zijn Nederlandse collega over dit onderwerp spreken", zegt de woordvoerder van Vandeurzen. Het Nederlandse VVD-kamerlid Fred Teeven zei in RTL Nieuws dat hij minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) om opheldering gaat vragen. Hij snapt niet dat het verzoek om bureaucratische redenen is afgewezen. "Binnen één Europa zou je toch moeten kijken of je onze zuiderburen tijdelijk uit de brand kunt helpen." (belga/novum/ka)