België wil 1.500 militairen bijdragen aan snel interventieteam NAVO

Minister van Defensie Steven Vandeput (l).
PHOTO_NEWS Minister van Defensie Steven Vandeput (l).
België wil 1.500 militairen paraat houden voor de Very High Readiness Joint Task Force van de NAVO, die onder meer in Oost-Europa moet kunnen ingrijpen. Dat preciseert het kabinet van minister van Defensie Steven Vandeput, bij het begin van een twee dagen durende NAVO-top.

In het kader van de NATO Assurance Measures trainen al 250 Belgische militairen mee in Oost-Europa, om de westerse aanwezigheid in de regio te verzekeren. België wil nu ook 1.500 militairen paraat houden voor de Very High Readiness Joint Task Force. Het gaat om een virtuele capaciteit, voor een eenheid die binnen een tijdsbestek van enkele dagen kan worden ontplooid.

De Task Force werd vorig jaar opgericht als antwoord op de veranderende attitude van Rusland, sinds de annexering van de Krim. De toewijzing van de 1.500 militairen moet nog worden goedgekeurd door de ministerraad.

"Landen veilig houden"

De ministers van Defensie van de 28 Navo-landen zijn vandaag in Brussel bijeen gekomen voor een tweedaagse ontmoeting waarin een reeks maatregelen getroffen moeten worden om de defensie te versterken, met name bij de buren van Rusland, die nog steeds ongerust zijn over het expansionisme van Moskou. "Vandaag beslissen we om onze collectieve defensie versterken omdat de Navo geconfronteerd wordt met een nieuwe en moeilijkere veiligheidsomgeving", verklaarde secretaris-generaal Jens Stoltenberg bij de opening van de tweedaagse op het Navo-hoofdkwartier in Evere.

"We moeten onze landen veilig houden", stelde Stoltenberg, die andermaal de agressie van Rusland tegenover Europa veroordeelde. De veranderende veiligheidsomgeving heeft volgens hem niet enkel betrekking op het oosten van de alliantie, maar ook op het zuiden omwille van onder meer Islamitische Staat.

De ministers moeten het snelle reactieplan "Readiness Action Plan" (RAP), dat in september door de staats- en regeringsleiders van de 28 werd goedgekeurd, concreet uitwerken. Het RAP moet in enkele dagen duizenden militairen kunnen ontplooien in een regio die door een crisis bedreigd wordt.