België wijst terugbetaling van een op vier implantaten af wegens niet nuttig en onveilig

Archiefbeeld
© France 2 Archiefbeeld
Een op de vier implantaten waarvoor in België een terugbetaling werd aangevraagd, krijgt die terugbetaling niet. Dat blijkt uit de "Implant files", een onderzoek waaraan De Tijd, Le Soir en Knack meewerkten. Implantaten blijken niet altijd zo nuttig of veilig als de fabrikant beweert. Toch worden ze verkocht. 

Een 33-koppige commissie met onder meer artsen, ziekenhuizen en verzekeraars adviseert welke implantaten een terugbetaling krijgen en welke niet. De voorbije drie jaar werden 18 van de 74 aanvragen van fabrikanten afgewezen, wel kregen de implantaten goedkeuring voor de Europese markt. 

In Le Soir klaagt professor Lieven Annemans (UGent) het gebrek aan transparantie aan. "Wat in dergelijke commissies gezegd wordt, zou publiek gemaakt moeten worden", vindt hij. Soms blijkt dat implantaten geen meerwaarden bieden voor de patiënt, blijkt uit uittreksels van vergaderingen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.