België werkt volop aan repatriëring kinderen van IS-strijders

Koen Geens.
Photo News Koen Geens.
De regering werkt actief aan de repatriëring van kinderen die zich in Syrische kampen bevinden. Dat zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) na het nieuws dat er sinds de val van Baghouz in Syrië al twee Belgische kinderen zouden overleden zijn. 

"Het standpunt van de regering is duidelijk: we moeten kinderen van minder dan tien jaar terughalen, en met een beoordeling van geval per geval ook kinderen ouder dan tien", zegt Geens, die in het parlement toelichting gaf bij de situatie.

Hoe ver het staat met de repatriëring, wil Geens niet kwijt omdat de situatie delicaat is. "Het zou contraproductief zijn om er veel over te zeggen", aldus de minister. "Veel contacten werden wel al ondernomen." Zijn diensten zouden volop samenwerken met Belgische en internationale organisaties om een beeld te vormen van het aantal Belgische kinderen, en kinderen die aanspraak maken op onze nationaliteit, en waar ze zich ongeveer bevinden in Syrië.

Dat de leefomstandigheden in de Syrische kampen steeds moeilijker worden, maakt snel ingrijpen noodzakelijk. "We hopen de situatie weldra te kunnen blokkeren, tenminste voor de prioritaire gevallen."
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerda Phlypo

  Laetitia Dubois , U vergist zich de merendeel van de bevolking is tegen

 • oswald billiet

  Je moet niet gelovig zijn om voor die terugkeer te pleiten, maar gewoon humanist zijn. Het zijn Belgische kinderen, onschuldig in al wat daar gebeurd is, en nog geen prooi voor hersenspoeling.. Terugkeren? Het zal zo zijn omdat het zo is, zou de vroegere premier Achille Van Acker hebben gezegd. Vandaag durven ze zoiets in de regering niet meer zeggen.

 • Fons Casteels

  De rechter heeft gevonnist dat de Belgische regering moet proberen om die Belgische kinderen te repatriëren. Maar ALS Geens zijn uiterste best doet, maar het dan toch niet lukt, dan kan men Geens niks kwalijks nemen. Trouwens, Eline Bastiaensen, waarom zijn kinderen met een Belgisch paspoort meer waard dan kinderen met een Syrisch paspoort?

 • Paul Boutsen

  "Het is contraproductief om er teveel over te zeggen", dus betekent dit dat er geen draagvlak is bij de bevolking, zeker in een verkiezingsjaar. Ik ga akkoord mits er clausules komen dat gezinshereniging met vooral de moeder onmogelijk maakt en dat het kind in een NIET gelovig pleeggezin geplaatst wordt, zodat het niet verder vergiftigd kan worden.

 • Ronny Wauters

  Een echte schande dat de regering hieraan meewerkt!!!