België voert onderzoek naar Chinese telecomleverancier Huawei

Een vrouw wandelt voorbij een winkel van Huawei in Shanghai.
REUTERS Een vrouw wandelt voorbij een winkel van Huawei in Shanghai.
Nadat de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland Huawei gebannen hebben, neemt ook België de Chinese telecomleverancier onder de loep. 

Het Centrum voor Cybersecurity (CCB), dat onder de bevoegdheid van eerste minister Charles Michel (MR) valt, gaat na of de overheid Huawei van onze markt moet weren. Dat meldt De Tijd vandaag. Het bedrijf is de netwerkleverancier van de operatoren Proximus en Orange Belgium.

Eigen objectieve risicoanalyse

"We hebben recent via nationale en internationale kanalen objectieve studies opgevraagd die aantonen dat het gebruik van Huawei-technologie risico's met zich meebrengt", zegt Miguel De Bruycker, de topman van het CCB. "We hebben contact opgenomen met academische-, civiele- en overheidsinstanties. Ons doel is een eigen, objectieve risicoanalyse uitvoeren. Om voor ons land een gefundeerd advies uit te brengen over Huawei.”

Andere landen, de VS op kop, waarschuwen al jaren dat de netwerkapparatuur van Huawei voor de Chinese overheid en haar leger de deur openzet voor spionage. Tot op heden bleef het bij verdachtmakingen, bewijzen zijn vooralsnog niet geleverd.

“Niets te vrezen”

De Belgische tak van de Chinese leverancier van smartphones en netwerktechnologie Huawei gaat het onderzoek van het Centrum voor Cybersecurity (CCB) met vertrouwen tegemoet. “We hebben niets te vrezen. We werken volledig in lijn met de regelgeving, die op vlak van netwerkinfrastructuur erg streng is”, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Lees meer

VS laten topvrouw Huawei arresteren. Is dit het einde van de gemoedelijke sfeer tussen Xi en Trump?
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Verbeeck

  En hoe weet de rest hoe de chinezen dit doen ? De rest doet hetzelfde maar met steun van hogerhand en zogezegd wettelijk .

 • Gino Denil

  De kans dat je afgeluisterd wordt door de NSA uit de VS is wel kleiner. En dat Vlaams tussentaaltje. Tegen dat de Chinezen dat ooit onder de knie hebben.

 • Thomas Anderson

  Zoals altijd gaan we de amerikaantjes achter na want het moet en zal cisco worden? Nortel is Avaya geworden Avaya is Extreme geworden 3com is hpe geworden. Schiet nog over cisco amerikaans,extremenetworks amerikaans,juniper amerikaans,Polycom amerikaans,Cisco idem,Hp idem.Dus eigenlijk is gelijk welke andere optie amerikaans!Dus eigenlijk als je op de kern bekijkt kunnen we zeker niet veranderen naar ander merk want daar is al bewezen dat ze allemaal backdoors hebben voor de nsa!!

 • bart vansteenkiste

  amerika ziet overal spoken in dat zie je ook in de linux industrie en gelijk welke software van microsoft , voorbeeld linux deepin had in hun software server een soort google api juist zelfde wat google doet met hun data maar dan uit china , door dat linux gratis is , en door aandringen heeft linux deepin het uit hun software center verwijderd. maar ik zou er niet in verschieten , maar als het in een linux system zit kan het ook in uw android aanwezig zijn

 • gustaaf carpels

  Worden ze eindelijk wakker Apple is een prive commercieel bedrijf huawei is een chinees staatsbedrijf zo krijgen ze zeer veel informatie ook van de gewone man en misschien is dat op het eerste zicht onbelangrijk maar weten wat miljoenen gewone mensen kopen, naar waar gaan ze is ook voor hen economisch belangrijk en onze bedrijven kunnen niet concureren met chinese staatsstrukturen aangezien zij werken met gevangenen, geen minimumloon hebben enz.. En dat allemaal via een goedkopere gsm