België stuurt sanitair attaché naar China

De FAVV-agent wordt aangesteld bij de Belgische ambassade in Peking (foto). (Archieffoto)
iStock De FAVV-agent wordt aangesteld bij de Belgische ambassade in Peking (foto). (Archieffoto)
België krijgt binnenkort een 'sanitair attaché' in China. Dat melden de kranten van Sudpresse. De federale regering heeft de aanstelling goedgekeurd van een FAVV-agent (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) bij de Belgische ambassade in Peking.

"Bij het creëren van deze functie hebben we een duidelijk doel: het opheffen van Chinese embargo's op onze export van rundvlees, varkensvlees en pluimvee", zegt minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) in de Waalse kranten. Door dit embargo dat bijna 20 jaar geleden werd opgelegd, heeft België nooit de gelegenheid gehad zijn rundvlees aan de Chinezen te verkopen.

De FAVV-medewerker zal instaan voor de ondersteuning van sanitaire en fytosanitaire technische dossiers, met als doel Belgische bedrijven weer landbouwproducten te laten exporteren. Hij of zij zal ook de contacten met de bevoegde autoriteiten vergemakkelijken en de uitvoering van samenwerkingsovereenkomsten stimuleren. De attaché zal naar verwachting volgend voorjaar na opleiding zijn functie opnemen. Hij of zij wordt ook geaccrediteerd voor andere landen, zoals Vietnam of Taiwan.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean West

  Alweer een goed betaalde job gecreëerd.

 • Lore Kluwer

  Wedden dat hij of zij goed betaald zal zijn en dat hij of zij vroeger werkte op een kabinet van een van de huidige ministers? Mooie promotie annex vriendendienst. Een zoveelste geldopslorpende beslissing die deze minderheidsregering in lopende zaken bemand met verliezers uit de verkiezingen blijkbaar mag nemen. Zijn er eigenlijk beslissingen die zij niet mogen nemen?

 • pierre Van den Wijngaert

  Waar dienen die andere mensen dan op de ambassade?

 • Karel Tichmann

  China kocht van de US, 556.276 ton vlees en slachtafval in mei 2019, een stijging van ongeveer 45% vergeleken met een jaar eerder, volgens officiële douanegegevens die zondag werden gepubliceerd. Dat brengt de totale invoer in de eerste vijf maanden op 2,2 miljoen ton, een stijging van 23% ten opzichte van vorig jaar. Plus werd er voor $45 miljard US landbouw producten verkocht aan China in 2019. Ik wens die sanitair attaché een hoop geluk, maar met de US kan niemand en geen land concurreren...

 • andre de raet

  Sanitair attaché? Gaat die alle Wc-potten controleren voor de Chinezen ? :-)