België stuurt 35 militairen naar Irak voor strijd tegen IS

Minister van Defensie Steven Vandeput.
PHOTO_NEWS Minister van Defensie Steven Vandeput.
Ons land stuurt 35 militairen naar Irak om te strijden tegen Islamitische Staat (IS). De Belgische militairen zullen onder meer instaan voor het opleiden van Iraakse strijdkrachten. De federale ministerraad zet daarvoor morgen wellicht het licht op groen. Dat werd vandaag uit betrouwbare bron vernomen.

Daarmee komt er een tweede luik aan het Belgische engagement in Irak. Eerder besliste ons land al om in de strijd tegen IS F-16's in te zetten in Jordanië. Dat kadert in de Amerikaanse operatie 'Inherent Resolve'.

Het gaat om een groep van 35 Belgische soldaten, van wie er 20 instaan voor opleidingen en 15 voor ondersteuning en beveiliging. De groep zal werken op de luchthaven van Bagdad. België schrijft zich daarmee in in het programma 'Building Partner Capacity' ter ondersteuning van het Iraakse leger. De Verenigde Staten vragen al sinds september naar Belgische steun.

De beslissing moet morgen nog groen licht krijgen van de federale ministerraad. Die keurde in januari al wel de ontplooiing van een planningsploeg van drie personen goed (twee militairen in Bagdad en één officier in Koeweit).

De geplande opleidingsmissie start in maart. Er is geen deelname aan de gevechten gepland, verduidelijkt men. De missie past ook binnen de geplande operaties voor 2015 die op 18 december werd goedgekeurd door de ministerraad. De kostprijs van de missie wordt geraamd om 1,8 miljoen euro.