België steunt statusverhoging Palestina bij de VN

"Dat er geen Europese consensus is, maakt het voor Europa moeilijker te participeren in een nieuwe vredesdialoog", vindt Didier Reynders.
BELGA "Dat er geen Europese consensus is, maakt het voor Europa moeilijker te participeren in een nieuwe vredesdialoog", vindt Didier Reynders.
België staat achter de vraag van Palestina om waarnemend niet-lid te worden bij de Verenigde Naties. Over die statusverhoging van Palestina wordt vandaag gestemd bij de VN.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders benadrukt dat de Belgische houding "geen stemming is voor de ene partij en tegen de andere partij". "Wij dringen in een verklaring aan op een hervatting van de vredesgesprekken en blijven pleiten voor een tweestatenoplossing met veiligheid en leefbaarheid in Israël en Palestina".

"Mislukking op Europees vlak"
De Algemene Vergadering van de VN in New York stemt later vandaag over het toekennen van het statuut van waarnemend niet-lid aan Palestina. België zal de statusverhoging steunen, zo heeft het kernkabinet beslist.

Minister Reynders betreurt dat de Europese Unie niet tot een gemeenschappelijk standpunt is gekomen over de kwestie. "Dit is een mislukking op Europees vlak. Dat er geen Europese consensus is, maakt het voor Europa moeilijker te participeren in een nieuwe vredesdialoog", aldus Reynders.

Mislukking op Europees vlak
Aan het Belgische ja wordt een verklaring gekoppeld. "We vragen beide partijen om zonder voorwaarden opnieuw rond de tafel te gaan zitten. Wij blijven voorstander van een tweestatenoplossing waarbij de veiligheid en de leefbaarheid van beide landen gegarandeerd wordt", aldus Reynders.

Verwacht wordt dat een meerderheid van de landen in de Algemene Vergadering de aanvraag van Palestina zal steunen. Europa is verdeeld over de kwestie. "Tot nog toe zijn er 12 Europese landen die ja zullen stemmen, andere landen zullen zich onthouden en er zullen er ook enkele neen stemmen", aldus Reynders.

De Palestijnse autoriteit heeft nu de status van "permanente waarnemer" bij de VN. Met een verhoging van de status naar waarnemend niet-lid ("non-member observer status") zou Palestina onder meer kunnen deelnemen aan debatten in de Algemene Vergadering. Van een volwaardig lidmaatschap van de VN is nog geen sprake. Vorig jaar diende de Palestijnse president Mahmoud Abbas daarvoor een aanvraag in, maar die werd toen geweigerd.