België snelheidskampioen in toewijzing Europese subsidies

UNKNOWN

Van alle Europese subsidies voor sociale en economische doelstellingen in de periode 2007-2013 heeft België al 61,1 procent toegewezen aan specifieke projecten. Daarmee doet ons land het dubbel zo goed als de andere Europese lidstaten, blijkt uit een overzicht van de Europese Commissie.
 
In totaal kan de Europese Unie met de huidige meerjarenbegroting 350 miljard euro verdelen, waarvan België 2,26 miljard mag opvragen. Voorwaarde is wel dat de lidstaten tijdig goede projecten indienen.
 
Bovendien raadt de Commissie de nationale overheden al langer aan om het geld snel op te nemen. Het is een goedkope manier om de economie te stimuleren, wat in de huidige crisis niet onbelangrijk kan zijn, schrijft De Tijd.
 
België lijkt die raad alvast ter harte te nemen. Al meer dan 60 procent van ons budget is toegewezen, terwijl de meeste landen nog geen 30 procent halen. Het geld maakt deel uit van het Europese cohesiebeleid. Daarmee worden achtergebleven gebieden ondersteund of grote infrastructuurwerken gefinancierd, maar kunnen bijvoorbeeld ook werkzoekenden worden bijgestaan. (belga/vsv)