België sluit grens voor Bulgaren en Roemenen

België schermt zijn grenzen nog drie jaar af voor Roemenen en Bulgaren. Dat zal de federale regering straks beslissen, bevestigen regeringsbronnen aan De Tijd. De belangrijkste reden is de bescherming van onze arbeidsmarkt, zeker in de huidige economische crisis.

Beperkingen
Op 1 januari zullen Bulgarije en Roemenië twee jaar lid zijn van de Europese Unie. Maar België en het gros van de andere 14 oude EU-lidstaten voerden meteen beperkingen in voor werknemers uit de twee landen. Ze hebben toch nog een arbeidsvergunning nodig om hier aan de slag te gaan. Die overgangsregeling mogen de lidstaten na twee jaar nog eens drie jaar verlengen, en daarna nog eens voor een periode van twee jaar.

Tot 2012
Volgens De Tijd zal de ministerraad de beperkingen voor Roemenen en Bulgaren verlengen voor de komende drie jaar, tot 1 januari 2012. Dat wordt bevestigd in regeringskringen. Enkel Open Vld en in mindere mate ook de MR waren bereid de beperkingen op 1 januari op te heffen. Maar CD&V, cdH en PS zijn altijd koele minnaars geweest van de toetreding van de twee landen.

Economische recessie
De regering moet de verlenging van de beperkingen niet motiveren. Dat is enkel verplicht bij een eventuele tweede verlenging. Toch wordt in regeringskringen verwezen naar de economische recessie, die een afscherming van de arbeidsmarkt zou verantwoorden. (belga/dea)