België opnieuw veroordeeld voor "onmenselijke en vernederende" behandeling van gevangene

Door de cipiersstaking mocht de gevangene bijvoorbeeld twee maanden niet deelnemen aan buitenactiviteiten.
Photonews Door de cipiersstaking mocht de gevangene bijvoorbeeld twee maanden niet deelnemen aan buitenactiviteiten.
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft de Belgische staat opnieuw veroordeeld voor de "onmenselijke en vernederende behandeling" van een gedetineerde. De staat moet de betrokken gedetineerde een morele schadevergoeding van 3.480 euro betalen en 2.300 euro aan onkosten.

De zaak gaat terug tot 2016. In april brak er in de gevangenis van Itter (Waals-Brabant) een cipiersstaking uit. Gedetineerde John Clasens trok in mei 2016 naar de rechter tegen de slechte leefomstandigheden in de gevangenis. In april 2017 kreeg Clasens gelijk bij het hof van beroep. Dat hof oordeelde dat de manier waarop Clasens werd opgesloten, in strijd was met artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), dat voorziet in een verbod op onmenselijke en vernederende behandelingen.

De gevangene mocht bijvoorbeeld bijna twee maanden lang niet deelnemen aan buitenactiviteiten. Hij werd 24 uur per dag opgesloten in zijn cel, met uitzondering van één uurtje recreatie om de drie dagen. Hij mocht ook maar één of twee keer per week douchen, enz...

“Hygiënevoorschriften”

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens volgt dat oordeel van het hof van beroep en bestempelt de leefomstandigheden in de gevangenis van Itter van toen als "onmenselijk en vernederend". Het hof verwijst naar "het cumulatieve effect van een aanhoudend gebrek aan lichaamsbeweging, herhaalde inbreuken op de hygiënevoorschriften, het gebrek aan contact met de buitenwereld en de onzekerheid over de basisbehoeften". Het is de zoveelste keer dat België door het Europees mensenrechtenhof wordt veroordeeld voor de situatie in de gevangenissen.

De Belgische staat moet de betrokken gedetineerde een morele schadevergoeding van 3.480 euro betalen plus 2.300 euro aan kosten en onkosten.

Luchtfoto van de gevangenis van Itter, waar drie jaar geleden een cipiersstaking uitbrak.
Floris Van Cauwelaert Luchtfoto van de gevangenis van Itter, waar drie jaar geleden een cipiersstaking uitbrak.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.