België opent vier nieuwe ambassades in Afrika

Minister van Buitenlandse Zaken kondigde vandaag de vier nieuwe ambassades aan.
BELGA Minister van Buitenlandse Zaken kondigde vandaag de vier nieuwe ambassades aan.
België krijgt er in Afrika vier ambassades bij. De bestaande diplomatieke bureaus in Cotonou (Benin), Conakry (Guinee), Bamako (Mali) en Niamey (Niger) worden vanaf vandaag tot ambassade opgewaardeerd. Dat laten vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo weten. "Ons land toont daarmee welk belang het hecht aan de relaties met die landen en aan de situatie in de regio", zeggen ze.

De diplomatieke bureaus in de vier partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking zijn oorspronkelijk opgericht als vertegenwoordigingen van die ontwikkelingssamenwerking. Met hun opwaardering tot ambassade krijgt België er voortaan volwaardige diplomatieke vertegenwoordigingen. De ambassades krijgen evenwel geen bijkomende consulaire bevoegdheden.

De omvorming gebeurt tegen een minimale kost, luidt het. De huidige posthoofden behouden de leiding, maar tijdens de volgende diplomatieke bewegingen zullen wel nieuwe ambassadeurs aangewezen worden.
De opwaardering van de vier posten past binnen de betere onderlinge afstemming van de verschillende domeinen van het Belgische buitenlandse beleid, de zogenaamde 'comprehensive approach': bilaterale samenwerking, diplomatie, ontwikkelingssamenwerking, defensie, veiligheid en justitie.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gaston FOUBERT

  Zoals m'n grootvader zaliger zei, en die mens is al 37 jaar dood, waarom die ginder gaan beschaven? Laat ze zoals ze zijn, ze weten van niet beter. En inderdaad, vroeger slachtten ze elkaar af met machetes, nu met machinegeweren.

 • Jean Paul Peelos

  Allemaal om economische contracten binnen te halen, richting Wallonie.

 • johny daneels

  Kassa, zij zijn bestuurder van een of andere firma die “liefdadigheidswerk” doet daar, helemaal gratis.....

 • Rik Bogaert

  Als het maar bij de zwarte is! Dan kan men blijven profiteren van hen! Wat voeren al die belgische ministers daar eigenlijk altijd uit? Het is net een drug. Wat zijn zij toch aangetrokken door dat continent!

 • paul van de velde

  En wat steekt reinders daarmee weer in zijn zakken ? Iedere eurocent is verloren in dat project