België op een na beste land voor LGBTI-rechten, situatie in Brussel minder hoopvol

Archiefbeeld pride 2018
Dieter Nijs Archiefbeeld pride 2018
De International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA-Europe) rangschikte 49 Europese landen volgens de rechten die ze holebi’s toekennen. Net na Malta en voor Luxemburg, eindigt België op de tweede plaats. Maar uit een nieuwe bevraging blijkt dat er in de praktijk vooral in de hoofdstad nog veel werk aan de winkel is. 

Het beleid en de wetten die de rechten van seksueel andersgeaarden beschermt van elk land worden herleid tot een percentage, de Rainbow Index. Hoe hoger de index, hoe meer een land naar gelijkheid streeft. 

ILGA-Europe berekent het percentage op basis van zes categorieën. ‘Gelijkheid en anti-discriminatie’ heeft de meeste impact op het cijfer, gevolgd door ‘familie’ (de erkenning van ouderschap voor transseksuelen), ‘hate speech’, ‘gendererkenning en integriteit van het lichaam’, ‘publieke ruimte’ en ‘asiel’. Met een score van 73% haalt België de zilveren medaille binnen. Turkije is met zijn schamele 5% goed voor de laatste plaats. 

Uitgesproken Brusselse machocultuur

Hoewel België goed scoort met vooruitstrevende wetten, voelen holebi’s zich niet overal even welkom, vooral in de hoofdstad is er volgens hen nog veel werk. Uit een nieuwe bevraging blijkt dat holebi’s zich in Brussel niet veilig voelen om hun seksuele identiteit publiek te beleven. Alle 16 deelnemers hebben al eens te maken gehad met verbaal of psychisch geweld, de helft is fysiek aangevallen en drie van de zestien zijn het slachtoffer geworden van seksueel geweld.

Sociale achterstelling en religie zijn volgens hen een van de voornaamste redenen voor geweld tegen LGBTQI+ (Lesbian, Gay, Bisexual, Trans, Queer, Intersex+). Daarnaast wordt Brussel ook gezien als een stad met een uitgesproken machocultuur, waarin seksistische opmerkingen en intimidatie tegenover vrouwen, maar ook LGBTQI+foob gedrag niet uitzonderlijk zijn. Brussel mag dan wel superdivers zijn met een uitgesproken LGBTQI+-gemeenschap  de tolerantie hinkt achterop. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • marijke deruyck

    Sociale "achterstelling" is geen reden om een andersgeaarde medemens al dan niet te aanvaarden, religie daarentegen ligt praktisch altijd aan de basis van onverdraagzaamheid !