België op de vingers getikt door Europees Asielagentschap voor 'weinig flexibele houding'

photo_news
"De Belgische autoriteiten tonen weinig flexibiliteit in het verlenen van humanitaire visa aan asielzoekers en de verblijfsvergunningen voor subsidiair beschermde vluchtelingen zijn erg kort." Dat staat te lezen in het jaarverslag van het Europees Ondersteuningsbureau voor Asielzaken (EASO). Ons land doet het wel goed wat betreft het informeren van asielzoekers en dan vooral de kwetsbare groepen.

Het aantal asielzoekers in de Europese Unie is vorig jaar fors teruggelopen. Dat blijkt uit het EASO-jaarverslag. In 2016 vroegen iets minder dan 1,3 miljoen mensen asiel aan in Europa, zeven procent minder dan in recordjaar 2015. In ons land ging het om 18.280 mensen, een daling met bijna zestig procent in vergelijking met 2015.

België komt daarmee op een twaalfde plaats in het Europees klassement: Duitsland, Italië, Frankrijk en Griekenland blijven koplopers, maar ook in Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland vroegen meer mensen asiel aan.

Altijd ruimte voor verbetering, ook voor België

Het EASO is over het algemeen tevreden over de houding van de meeste EU-lidstaten. "We zagen dat de landen de asielcrisis vorig jaar echt hebben aangepakt. Er was wetgevend werk, maar de lidstaten toonden zich ook bezorgd om de grondoorzaak van asiel, namelijk de migratie", zei EASO-directeur José Carreiro.

Toch is er nog altijd ruimte voor verbetering in verschillende lidstaten, zoals ook België. Samen met Oostenrijk, Denemarken, Hongarije en Zweden wordt ons land op de vingers getikt voor de korte termijnen van verblijfsvergunningen voor subsidiair beschermde vluchtelingen.

Vaak zijn die niet veel langer dan de minimumtermijnen voor gewone asielzoekers, aldus het EASO. België zou ook weinig flexibel zijn in het verlenen van humanitaire visa.

Wel krijgt ons land goede punten voor ons informatiebeleid. "In België werden maatregelen genomen om specifiek kwetsbare groepen voldoende te informeren en aan hun specifieke noden te voldoen", klinkt het. Het gaat dan onder meer om niet-begeleide minderjarigen, vrouwen en homoseksuele of transgender asielzoekers.

In België werden maatregelen genomen om specifiek kwetsbare groepen voldoende te informeren en aan hun specifieke noden te voldoen

Europees Ondersteuningsbureau voor Asielzaken (EASO)