België ontvangt meer kindergeld dan het uitkeert

Jaarlijks vloeit er meer kinderbijslag vanuit het buitenland naar België dan omgekeerd. België betaalde in 2016 101 miljoen euro (1,6 procent van de totale kinderbijslag), maar ontving minstens 130 miljoen euro. Voor 2017 zijn de gegevens van de instroom van kindergeld nog niet publiek, maar het positieve verschil zou "in dezelfde grootteorde liggen".
Shutterstock Jaarlijks vloeit er meer kinderbijslag vanuit het buitenland naar België dan omgekeerd. België betaalde in 2016 101 miljoen euro (1,6 procent van de totale kinderbijslag), maar ontving minstens 130 miljoen euro. Voor 2017 zijn de gegevens van de instroom van kindergeld nog niet publiek, maar het positieve verschil zou "in dezelfde grootteorde liggen".
Jaarlijks vloeit er meer kinderbijslag vanuit het buitenland naar België dan omgekeerd. Tot die opvallende conclusie zijn onderzoekers van het Hoger Instituut voor de Arbeid (HIVA) gekomen, zo schrijft De Morgen vandaag.

"De recentste cijfers, die van 2016, tonen dat ons land netto eerder een ontvangend dan een betalend land is", zegt Jozef Pacolet, expert sociale zekerheid bij het HIVA (KU Leuven). België betaalde toen 101 miljoen euro (1,6 procent van de totale kinderbijslag), maar ontving minstens 130 miljoen euro. Van de instroom uit buurlanden Duitsland en Frankrijk zijn geen cijfers bekend.

Onlangs nog maakte Famifed, het federaal agentschap voor kinderbijslag, de jaarlijkse transfer van het kindergeld naar het buitenland bekend. In 2017 was dat 121 miljoen euro, een stijging in vergelijking met voorgaande jaren, toen de cijfers rond de 100 miljoen euro schommelden. Voor 2017 zijn de gegevens van de instroom van kindergeld nog niet publiek, maar het positieve verschil zou volgens Pacolet "in dezelfde grootteorde liggen".
93 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leopold Vanhoof

  Nonsens

 • Jean West

  Een misleidende titel. Dit geld gaat niet naar België maar naar de ouders van die kinderen.

 • Annamaria Ferraris

  Dat is ook niet vet wat men krijgt, een kind dat naar de hoge school gaat krijgt 119 euro!!!!!! Wat doet je met 119 euro ? niets dus

 • guido Bervoets

  Als er dan iets positief te melden valt is het voor sommigen weer niet goed. Ge zult dat altijd zien.

 • daniel vanroelen

  MIJN KINDEREN belgie van bloed en hebben geen kindergeld