België negeert economische spionage

AP
We mogen ervan uitgaan dat Belgische bedrijven, wetenschappelijke instellingen en politieke overheden het doelwit zijn van economische spionage, waarschuwt het Comité I in een nieuw onderzoeksrapport dat De Tijd kon inkijken. Onze inlichtingendiensten zijn er niet tegen opgewassen. Ze kunnen zelfs geen ruwe schatting maken van de economische schade die de spionagesystemen van de Amerikaanse, Britse, Russische, Chinese en andere inlichtingendiensten ons land berokkenen.

Het Comité I ziet vooral een probleem voor onze kritieke infrastructuur, zoals de servers van de belangrijkste telecomoperatoren. Sinds juli 2011 is er een wet om die te beschermen, maar voor de elektronische communicatiesector is er nog altijd geen inventaris opgesteld van de kritieke infrastructuur. De wet is nog altijd niet operationeel en is volgens het Comité I evenmin aangepast aan de dreiging van digitale inbraken die ook kritieke installaties kunnen verlammen of vernietigen.

De top van de militaire inlichtingendienst beloofde het Comité I meer aandacht te besteden aan economische spionage en beter te zullen samenwerken met de Staatsveiligheid. Ook de Staatsveiligheid heeft in haar jongste actieplan van de bescherming van onze economie en wetenschappelijke instellingen een prioriteit gemaakt. Het Comité I vindt het ook beloftevol dat de regering-Michel eindelijk een al jaren beloofd Centrum voor Cybersecurity heeft opgericht.