België maakt vordering in strijd tegen fiscale fraude

De OESO verwelkomt de inspanningen die België geleverd heeft in de strijd tegen de fiscale fraude. Dat blijkt uit twee rapporten die de organisatie publiceerde.

Op internationaal niveau stelt de OESO vooruitgang vast, al passen nog niet alle landen hun de internationale regelgeving toe. Het gaat om een conventie die België getekend heeft die de toegang tot bankgegevens makkelijker maakt voor fiscale doeleinden.

Vooruitgang
De algemene teneur van de gepubliceerde rapporten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is voorzichtiger. "Verschillende financiële centra, al dan niet offshore, maken vooruitgang wat betreft transparantie en internationale samenwerking in de strijd tegen fiscale fraude", was te lezen in een mededeling. Maar een aantal besturen hebben de internationale regels inzake transparantie en uitwisseling van gegevens nog niet volledig uitgewerkt, aldus de OESO.

De organisatie verwijst ondermeer naar de OESO-lidstaten Oostenrijk, Zwitserland en Luxemburg. Ook andere landen zoals Panama, Cyprus, Liechtenstein en Singapore "behouden belangrijke beperkingen tot de toegang van bankgegevens." Andere offshorecentra die de regels zouden toepassen komen hun engagementen dan weer niet na. De OESO verwelkomt wel de komst van een honderdtal nieuwe stelsels die de uitwisseling van financiële informatie mogelijk maken in een jaar tijd. Ook de autonome regio Macau (China), San Marino en Kanaaleiland Jersey worden vernoemd omdat ze nieuwe wetgeving aangenomen hebben tegen het witwassen van geld. (belga/kjg)