België maakt 4 miljoen vrij voor stabilisatie en mijnopruiming in Irak en Syrië

Didier Reynders (MR) woont voor ons land de bijeenkomst in Washington bij.
EPA Didier Reynders (MR) woont voor ons land de bijeenkomst in Washington bij.
Voor de start van een bijeenkomst van de anti-IS-coalitie, vandaag in Washington, maakt België 4 miljoen euro vrij voor stabilisatie en humanitaire mijnopruiming in Irak en Syrië. Dat meldt de FOD Buitenlandse Zaken. Voor ons land zal minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) die ministeriële bijeenkomst bijwonen.

Buitenlandse Zaken wijst er in het communiqué op dat het essentieel blijft om met de coalitie tegen IS te blijven optreden. "De bevestiging van die doelstelling zal tijdens de bijeenkomst in Washington centraal staan.”

Die strijd tegen terrorisme moet verder gevoerd worden "ondanks de uitdagingen die de recente Turkse operatie in het noordoosten van Syrië voor die strijd met zich mee gebracht heeft, en ondanks het feit dat de uitschakeling van Abu Bakr al-Baghdadi een belangrijke overwinning betekent", klinkt het nog.

Voor Buitenlandse Zaken zijn "stabilisatie en wederopbouw" essentieel om te voorkomen dat de bevolking in Irak zich tot terroristische groeperingen wendt. België investeert daarom 2 miljoen euro in de financieringsfaciliteit voor stabilisatie (FFS) van het VN-Ontwikkelingsprogramma UNDP.

Daarnaast is er voor 2019 2 miljoen euro vrijgemaakt om bij te dragen aan het werk van de mijnopruimingsdienst van de VN (UNMAS) voor hun activiteiten in Syrië en Irak. "Ontmijning is een belangrijk middel om de stabilisatie van post-conflictgebieden te realiseren", besluit de FOD.

Repatriëring IS-strijders

In Washington zal ook de repatriëring van IS-strijders vanuit Irak en Syrië besproken worden. Eind vorige maand besliste de Brusselse kortgedingrechter dat België een Syriëstrijdster en haar twee kinderen binnen de 75 dagen moet repatriërenDe Belgische regering zal die beslissing aanvechten van zodra ze is betekend, zei Reynders dinsdag in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken.

Hij wees er verder op dat ons land geen militaire of diplomatieke aanwezigheid heeft in Syrië. Een eventuele operatie is dus enkel mogelijk in samenwerking met andere landen, aldus nog Reynders.
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • michel Himpe

  zouden dit geld beter besteden aan mensen die in armoede leven zoals daklozen enz...

 • leen hanssens

  Heeft Reynders nog iets te zeggen in België?

 • Polutnik Ronald

  Zoveel miljarden tekorten bij de begroting hebben ze toch niet , als ze zomaar miljoenen kunnen doneren.

 • lieve vanderstraeten

  De gepensioneerden zouden dit ook kunnen gebruiken om hun rusthuis factuur te kunnen betalen mijnheer, toch allemaal gemakkelijk als ge zelf nooit belastingen hebt moeten betalen om dit te financieren.

 • Baldwin Schepers

  Het wordt elke dag straffer er is voor de eigen mensen geen geld en ze blijven het aan deuren en venster uitgooien alsof er geld teveel is