België maakt 1,5 miljoen euro vrij voor Guinee

Alexander De Croo (Open Vld).
BELGA Alexander De Croo (Open Vld).
België maakt 1,5 miljoen euro vrij voor het versterken van gezondheidspreventie en lokale gezondheidsfaciliteiten in de N'Zérékoré-regio in het West-Afrikaanse Guinee, het epicentrum van de ebola-epidemie in dat land. Dat maakt vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) vandaag bekend.

De hulpmiddelen voor Guinee zullen verdeeld worden via Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. Met de 1,5 miljoen euro kan Unicef drie Ebola Community Care Centers en meer dan 400 Community Watch Committees ondersteunen. "Zij zijn de belangrijke schakel tussen de lokale gemeenschappen en gezondheidscentra en zetten in op risicovoorlichting, gezondheidspreventie, een snelle identificatie van nieuwe gevallen en de tracering van contacten", legt minister De Croo uit.

Sinds de uitbraak van de ebola-epidemie in maart 2014 stelde België al 37 miljoen euro ter beschikking van humanitaire organisaties. Ze draagt op nog andere manieren bij, zoals met de aanwezigheid van het B-Life-Labo, een mobiel labo voor bloedanalyses in Guinee. Dat labo is bemand door B-FAST.

Volgens de VN-ebolamissie UNMEER kostte de epidemie in Guinee, Liberia en Sierra Leone al aan 8.921 mensen het leven. Er werden in totaal 22.334 besmettingen met het virus geregistreerd.