België levert Chinese "spion" uit aan VS

FBI-agent Herb Stapleton en openbaar aanklager Benjamin C. Glassman (links) tijdens een persconferentie over Yanjun Xu in Cincinnati.
AP FBI-agent Herb Stapleton en openbaar aanklager Benjamin C. Glassman (links) tijdens een persconferentie over Yanjun Xu in Cincinnati.
België heeft een medewerker van het Chinese ministerie van Staatsveiligheid uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Yanjun Xu, die bekend stond onder verschillende pseudoniemen, wordt verdacht van bedrijfsspionage in verschillende Amerikaanse en buitenlandse lucht- en ruimtevaartbedrijven, meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Hij werd al op 1 april opgepakt in Brussel.

De man werd gisteren uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Yanjun Xu, die ook bekend stond onder de namen Qu Hui en Zhang Hui, werkte voor het Chinese ministerie van Staatsveiligheid (MSS). Hij zou geprobeerd hebben om gevoelige informatie te weten te komen in verschillende bedrijven in de VS en daarbuiten, voornamelijk actief in lucht- en ruimtevaart. Xu lokte experten die voor de bedrijven aan de slag waren naar China, om zogezegd een presentatie te gaan geven op een universiteit. 

Onder meer GE Aviation, een Amerikaans bedrijf dat motoren aanlevert voor de luchtvaartsector, zou daarvan het slachtoffer geworden zijn. 

Xu werd op 1 april opgepakt in Brussel, nadat hij in de Verenigde Staten was aangeklaagd voor onder meer bedrijfsspionage en samenzwering. Wat hij in ons land deed, is niet duidelijk.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat het niet om een geïsoleerd incident. "Dit maakt deel uit van een algemeen beleid van China ten koste van Amerika. We kunnen niet tolereren dat een land de vruchten van ons denkwerk steelt. We zullen niet tolereren dat een land oogst wat het niet heeft gezaaid", klinkt het in een persbericht. 

De man zal in een federale rechtbank in Cincinnati terechtstaan. Hij riskeert 15 jaar cel.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • roland peeters

    En wanneer leveren ze Puigemont uit aan Spanje ?

  • Jacques-Philippe Leclerc

    Hij werd door de FBI naar België werd gelokt en gearresteerd bij de Belgische overheid. België wist niet eens dat hij in het land was en waarom. Bravo FBI..

  • Jef Heffens

    Elke Chinees student heeft een spionage opdracht maar vooral in België zijn de meeste superintelligente professoren in België te naïef om dat op te merken. Er zijn natuurlijk ook professoren die zeer links zijn en nog altijd geloven dat China Communistische of Socialistisch zijn. Wat ze niet weten is dat er dit jaar verschillende groepen Marxistische universiteitsstudenten in de gevangenis zijn beland omwille van hun overtuiging.