België kent terreurcel Parijs al vier jaar

Gelel Attar
RV Gelel Attar
De Belgische veiligheidsdiensten wisten al vroeg in 2012 dat er aanslagen werden ­beraamd door de terreurcel achter Parijs. Dat blijkt uit een nota van de Staatsveiligheid. Maar niemand belette dat de terroristen heen en weer bleven reizen tussen Syrië en België - zelfs niet als ze dat gewapend deden.

De nota die werd opgesteld in april 2012 waarschuwde voor verdachte bijeen­komsten in een Molenbeeks appartement. De gesprekken die daar afgeluisterd waren, gingen over aanvallen tegen de westerse ­democratie en manieren om aan oorlogs­wapens en explosieven te raken. De woonst behoorde toe aan Gelel Attar, de Marokkaanse Belg die tien dagen geleden nabij Casablanca opgepakt is omdat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij de Parijse terreur.

Attar gold destijds als rechterhand van ­Khalid Zerkani, de ronselaar die zeker twee van de Parijse daders naar Syrië stuurde - onder wie Abdelhamid Abaaoud. Zerkani was zelf ook aanwezig op de bijeenkomsten, maar dat feit bewoog onze veiligheids­diensten niet om zijn netwerk aan banden te leggen. Eén van zijn rekruten kon zelfs vijf keer uit Syrië terugkeren vooraleer hij in de boeien werd geslagen. En toen een andere gewapend terug in Brussel opdook, duurde het een volle maand alvorens hij werd opgepakt.

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS. KLIK HIER EN PROEF VIJF WEKEN GRATIS