België kent op twee na hoogste fiscale druk van OESO-landen

Getty
België blijft steken in de top drie van de OESO-landen met de hoogste fiscale druk. Voor België kwam die druk in 2017 uit op 44,6 procent, een stijging met 0,5 procent in vergelijking met het jaar voordien. Enkel Frankrijk (46,2 procent) en Denemarken (46 procent) gaan ons land voor. Dat blijkt uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). 

De fiscale druk wordt door de OESO gemeten door de som van belastingen en sociale bijdragen in verhouding tot het bruto binnenlands product (bbp) te plaatsen. De gemiddelde fiscale druk binnen de OESO bedraagt voor 2017 34,2 procent. 

In de periode 2000-2017 steeg de ratio in ons land van 43,5 naar 44,6 procent. Het hoogste percentage werd opgetekend in 2013 en 2014 en lag toen op 45,1 procent. 

Nog volgens de OESO bestaan de belastinginkomsten in België voor 31 procent uit socialezekerheidsbijdragen, voor 28 procent uit belastingen op inkomen en winsten, voor 15 procent uit btw en voor 10 procent uit andere belastingen op goederen en diensten.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Manten Kalle

  Mocht iedereen braaf zijn belastingen betalen, zoals ambtenaren doen, dan was er geen tekort. Maar al die zwartwerkende zelfstandigen maken de boel kapot. Maar ik begrijp het : kappen op de ambtenaren zoals Danny Holdensrath is gemakkelijker.

 • Christian Alex

  Die fiscale druk zal alleen maar stijgen. Aangezien de uitgaven steeds stijgen, zal men dat met extra belastingen trachten te counteren. Het resultaat daarvan is dat nog meer mensen zullen vertikken om nog te werken of te investeren. Hierdoor verlagen dan de fiscale opbrengsten en stijgen de uitgaven.

 • Herman De Wilde

  2de hoogste qua belasting op werkenden en gepensioneerden. Bedrijven, aandeelhouders, verhuurders, CEO's, zelfstandigen betalen zo goed als niks erger nog ze kunnen hun BTW terugtrekken. De schande van deze NVA regering.

 • Danny Holdensrath

  1/3 van de werkende zijn ambtenaren en brengen financieel niets bij aan de staat, kosten alleen maar.

 • Roger Deprez

  Na tientallen jaren een populistisch beleid en uitdelen van belasting geld, komt men tot zo een bevinding. Men druk de ontelbare cadeau die de overheids vakbond uitgedeeld heeft niet afschaffen en van diezelfde vakbonden een recht persoon van maken zodat ze eindelijk eens gecontroleerd worden zoals een normale mens.