België kan uitgesloten worden van PESCO als het militaire uitgaven niet verhoogt

Beeld ter illustratie, defensie.
Photo News Beeld ter illustratie, defensie.
België zou kunnen worden uitgesloten van de permanente gestructureerde samenwerking van het Europese defensiebeleid (PESCO - Permanent Structured Cooperation), als ons land niet genoeg middelen wijdt aan defensie. Daarvoor waarschuwde generaal-majoor Philippe Boucké tijdens een seminarie in Brussel, georganiseerd door het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie. 

"Door het ontoereikende defensiebudget zullen we onze verplichtingen binnen de PESCO niet kunnen vervullen en zullen we het risico lopen uitgesloten te worden", waarschuwde de generaal-majoor. Dat zou betekenen dat België en de Belgische bedrijven niet kunnen deelnemen aan samenwerkingsprojecten binnen de PESCO.

"Omdat we de slechtste leerling van de klas zijn wat betreft het defensiebudget, zullen de andere landen niet geneigd zijn om met ons samen te werken om capaciteiten te ontwikkelen, want we zullen niet over de financiële middelen beschikken om de gezamenlijk ontwikkelde capaciteiten aan te schaffen", zei hij nog. Boucké is de onderstafchef van het stafdepartement Strategie.

"Op het einde van de rekening zal dit alles nefast zijn voor onze economie en onze bedrijven, die internationale samenwerkingen aan hun neus zullen zien voorbijgaan", klonk het nog.

Vijfentwintig van de 28 EU-lidstaten lanceerden de permanente structurele samenwerking op vlak van defensie eind 2017.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Biesen

  Ze willen meer geld, en dan vertellen als ze het niet krijgen het slecht zou zijn voor de economie? Het lijkt wel of iedereen de ziekelijke manieren van Trump kopiert. Met een gat van 11 miljard en dan nog meer geld vragen? Hoe idioot moet je zijn?

 • Jef Heffens

  Het gaat niet over waarin we investeren maar wel dat we de afspraak van 2% van ons bruto nationaal product respecteren. Zonder militaire slagkracht bewaar je geen vrede en stabiliteit in Europa die we kennen sedert de 2de wereldoorlog hangt voornamelijk af van onze partner de VS die ook lid is van de NAVO. Zonder de VS in de NAVO was het hier al lang gedaan met vrede.

 • raul mechelen

  Willen ze weer meedoen met de grote jongens? Stop met geldverspilling! Miljarden aan nieuwe gevechtsvliegtuigen , mijnenvegers, enz! Terwijl ons landje in de miserie zit! Geen geld voor pensioenen, armoede, enz! En toch willen meespelen! Hoeveel miljarden geeft defensie uit aanbuitenlandse operaties? En lonen? Onderhoud kazernes?onderhoud rollend materieel?

 • Jan vanderwallen

  We geven al veel te veel uit aan defensie. Buiten de handelsunie mag er voor mijn part ook een EU-leger komen. Dat zou een serieuze besparing zijn. Maar daar moet het wel bij blijven, de rest moet je aan de lidstaten overlaten.

 • eric maier

  35 maal de F35 Lightning II aan ca 520 miljoen euro per stuk met een onderhouds kost per jaar per stuk van 2.1 miljoen euro, de Marine krijgt oop enkele nieuwe schepen-ontmijners en een destroyer aan een paar honder miljoen per stuk. En dan komens ze dagen dat ze te weinig investeren ? Ze investeren vooral in de verkeerde zaken, het ware beter geweest dat de soldaten op hun schietoefeningen voldoende kogels kregen ipv pang pang te moeten roepen.