België kan nog wat talmen om Eurocommissaris aan te duiden

Marianne Thyssen is nog steeds in de running om zichzelf op te volgen als eurocommissaris.
EPA Marianne Thyssen is nog steeds in de running om zichzelf op te volgen als eurocommissaris.
België moet snel op zoek naar een kandidaat-eurocommissaris, nu de deadline van 26 augustus dichterbij komt. Maar die datum is niet wettelijk bindend: mogelijk weten we dus eind augustus nog steeds niet wie Marianne Thyssen zal opvolgen in het Berlaymontgebouw en valt de beslissing pas in de loop van september.

België moet snel een Europese Commissaris aanduiden als ons land een belangrijke portefeuille wil. Daar waarschuwde Europarlementslid Kris Peeters (CD&V) deze week al voor. Hier en daar valt te horen dat premier Charles Michel zijn zoektocht is gestart, maar gemakkelijk wordt die sowieso niet. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen eist een Commissie die voor de helft uit vrouwen bestaat, N-VA wil een Vlaming omdat de brexit vooral een impact zal hebben op het noordelijke landsdeel én Michel leidt een ontslagnemende minderheidsregering in lopende zaken. Ecolo en en N-VA lieten al weten dat de Belgische kandidaat wat hen betreft een meerderheid in de Kamer achter zich moet zien te krijgen. 

Officieel ligt de deadline op 26 augustus. Maar die uiterste datum kwam er op voorstel van de Europese staatshoofden en regeringsleiders en is juridisch niet afdwingbaar. De Belgische regering kan zich in principe dus wat meer tijd veroorloven om tot een consensus te komen. 

Rutten, Thyssen, Reynders,...
Eventueel uitstel is hoe dan ook niet van ontzettend lange duur: de kandidaat-eurocommissarissen worden vanaf september onderworpen aan een hoorzitting in het Europees Parlement, de nieuwe Commissie schiet op 1 november uit de startblokken.

Naast België moeten ook Frankrijk, Italië en Kroatië nog een kandidaat voordragen. Omdat het merendeel van de andere lidstaten mannen hebben afgevaardigd, is de kans groot dat ook België een vrouw moet sturen. De naam van Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten circuleert bijvoorbeeld, al wordt ook gespeculeerd op een tweede mandaat voor huidig eurocommissaris Marianne Thyssen (CD&V). Ook enkele mannelijke kandidaten lijken niet afgeschreven: minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en Kris Peeters zouden kans maken.
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Van Limbergen

  Ze bakken er hier al niets van, wat willen ze in EU klaar spelen ?

 • marc castermans

  Is dat geen jobke voor Di Rupo, geld uitgeven van anderen?

 • jan van dessel

  Nogmaals blijkt wat elke burger elke dag ziet en hoort maar wat alle politici staalhard blijven ontkennen: bekwaamheid staat op de laatste plaats in het lijstje van vereisten voor een top benoeming; vooral voor de EU. Volgens mijn bescheiden mening was er voor mij maar één bekwame Belgische Euro commissaris, namelijk Van Miert, zelfs al heb ik nooit op de SP gestemd.

 • Raoul Rouma

  Hier is niets dringend! Wat wil je ze zijn met zoveel dat ze mekaar in de weg lopen. Het land besturen is het laatste van hun zorgen, eigen postje eerst nietwaar mevrouw Thyssen.

 • chris delanghe

  Waar zijn die gasten eigenlijk mee bezig? Waar vullen die hun dagen mee? De helft van de tijd zijn ze alvast onderweg tussen Brussel en Straatsburg. Rest één week dat ze op restaurant zitten en rest nog een week per maand om na te denken en te discuteren hoe ze er zelf nog beter kunnen van worden... Wat hebben die al gedaan voor de belgische belastingsbetalers? Niks.