België is in Europa “zesde grootste wapenleverancier aan Saudi-Arabië”

De P90.
kos De P90.
België was vorig jaar de zesde grootste exporteur van wapens naar Saudi-Arabië in de Europese Unie. Dat blijkt uit een EU-rapport dat de gespecialiseerde website 'Bruxelles 2' kon inkijken. In totaal was daar 152 miljoen euro mee gemoeid.

Het bedrag is volledig toe te schrijven aan Wallonië. Saudi-Arabië is veruit de grootste klant van de Waalse wapenfabrikant FN Herstal. Het gaat vooral om vuurwapens, artillerie en munitie, maar ons land leverde ook onder meer geblindeerde voertuigen aan de Golfstaat. 

Frankrijk was in 2017 de grootste Europese wapenexporteur naar Saudi-Arabië, voor een totaalbedrag van meer dan 14 miljard euro. Het Verenigd Koninkrijk, Bulgarije, Spanje en Duitsland vervolledigen de top 5.

De wapenleveringen aan Saoedi-Arabië staan opnieuw zwaar ter discussie sinds de dood van Jamal Khashoggi. De journalist werd in het consulaat in Istanboel vermoord door een vijftienkoppig Saudisch commando. Daarnaast speelt het land ook een hoofdrol in het bloederige conflict in Jemen. 

Het Waals Gewest, dat voor 100 procent eigenaar is van FN Herstal, wil niet van een wapenembargo weten tenzij het in Europese context kan. Dat lijkt echter weinig waarschijnlijk. Onder meer Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn tegen.
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Roland De Smedt

  of wat men hypocrisie noemt...

 • peter colson

  en dan een calvo populistisch kakelen over een vlaamse levering van vizieren. er door kijken is inhumaan, maar volop schieten met FN-wapens is een mensenrecht volgens de groene populist.

 • Jan Verstrepen

  Als wij ze niet maken kunnen duizenden goed jobs naar China vertrekken, wapens zullen ze toch kopen of wat dacht je?

 • Herman De Wilde

  Et alors ofwel gaat het over alles ofwel gaat het over niks. In dit geval levert ge geen technologie, geen voedsel, geen scholing, geen medische kennis uit , sluit ge zulke landen op alle gebieden uit . De rest is hypocrisie. De Vlaams- Waalse tegenstelling in deze is lachwekkend.

 • jos beverke

  En dan?Aan wie mogen dan wapens leveren?Als je alle ondemocratische landen op de zwarte lijst zet, kunnen ze hier de wapen business best opdoeken!