België is beste land om als atheïst te wonen

Pakistan, Afghanistan, Iran en Saudi-Arabië bengelen onderaan lijst

Illustratief beeld
Getty Images Illustratief beeld
België is samen met Nederland en Taiwan het beste land om als atheïst of vrijdenker te wonen. Dat blijkt uit het jaarlijkse Freedom of Thought Report, dat morgen wordt voorgesteld in het Europees Parlement in Brussel. Volgens het rapport worden niet-gelovigen in een groot deel van de wereld steeds meer vervolgd.

Voor het eerst rangschikt het rapport alle landen ter wereld volgens de manier waarop ze omgaan met atheïsten, humanisten en niet-gelovigen. België, Nederland en Taiwan prijken op een gedeelde eerste plaats. Voor de samenstelling van de lijst houdt de  International Humanist and Ethical Union (IHEU) rekening met vier thema's: grondwet en overheid, onderwijs en kinderrechten, samenleving, gemeenschap en gezin en vrijheid van meningsuiting en humanitaire waarden. Voor die vier thema's zijn België, Nederland en Taiwan "vrij en gelijk". Frankrijk en Japan vervolledigen de top vijf. Helemaal onderaan de lijst met 196 landen bengelen Pakistan, de Malediven, Afghanistan, Iran en Saudi-Arabië. 

“Belgisch model is uniek”

"Het Belgische model bekleedt een unieke plaats in de wereld", zegt Anne-France Ketelaer, algemeen directeur van deMens.nu - Unie van Vrijzinnige Verenigingen en ondervoorzitter van IHEU. "Er is historisch gezien sterk ingezet op vreedzaam samenleven van verschillende levensbeschouwingen, tot en met de levensbeschouwelijke vakken in het gemeenschapsonderwijs. Tegelijk is ook bij ons niet alles perfect. De superdiverse samenleving is een feit, maar we zijn allemaal zoekende.”

Volgens het rapport worden niet-gelovigen wereldwijd steeds feller gediscrimineerd en vervolgd. Ze kunnen bijvoorbeeld geen baan krijgen, mogen niet trouwen of worden uit de ouderlijke macht gezet. In een aantal -veelal islamitische - landen riskeren ze zelfs gevangenisstraf of worden ze gemarteld of vermoord.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jurgen Stillaert

  We zijn allemaal atheïsten, ik geloof alleen in 1 god minder dan de rest. Of waarom is uw god de enige echte van de 3.000 al geregistreerde goden sinds de geschreven geschiedenis is ontstaan? De anderen zijn allemaal fabels, maar uw god niet, nee, dat is de enige echte?

 • Elvis Fofana

  Veel mensen halen de begrippen « geloof » en « religie » door elkaar. Ik ben zelf geen volgeling van een religie, maar ben wel gelovig. Ik ben agnost: ik geloof dat er iets is, maar weet niet wie/wat dat is.

 • Mark Boeie

  Maar toch vinden we dat het kerstmarkt in plaats van wintermarkt moet noemen.. want cultuur?????? Hoe lekker hypocriet van ons. We gaan al decenias niet meer naar de kerk.

 • patrick geerinck

  geloof was jaren een instument om mensen onder druk te zetten bang te maken en ze te laten doen wat de kerk wil. is niet meer van deze tijd.

 • Marc Saerens

  Ik ben Atheïst, en ben daar fier op. Ik hoef geen goden, hemel of hel om mij als mens te gedragen. Dat wil niet zeggen dat ik nooit fouten maak, natuurlijk maak ik die, maar ik steek me niet weg achter 'mijn geloof' zoals vandaag de dag teveel gebeurd!!