België is 160 km² groter dan gedacht

Een deel van het strand van Knokke-Heist.
BELGA Een deel van het strand van Knokke-Heist.
België is groter dan wat in de schoolboeken staat genoteerd, met dank aan het Europees statistiekbureau Eurostat. Dat vraagt om ook het strand mee te nemen in de berekeningen. Resultaat: ons land wint 160 vierkante kilometer, of de oppervlakte van het Brussels gewest.

Volgens het Belgisch statistiekbureau Statbel bedraagt de totale oppervlakte van België 30.688 vierkante kilometer: 160 vierkante kilometer (16.000 hectare) meer dan algemeen aangenomen. "Aanleiding is een nieuwe berekeningsmethode, op vraag van Eurostat", legt Statbel-woordvoerster Wendy Schelfaut uit. "Een deel van het strand, tot aan de laagwaterlijn, wordt voortaan meegerekend bij alle kustgemeenten.”

Die 160 vierkante kilometer komt overeen met 0,52 procent van ons grondgebied. Ter vergelijking: het Brussels gewest is 162 vierkante kilometer groot. Met andere woorden: ons land is een Brussel rijker. Bijkomend effect: de Belgische bevolkingsdichtheid wordt iets kleiner. 
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tomé Martinho

  Is de gebiedsruil tussen Nederland en het Belgenland van vorig jaar meegerekend? Hierbij werden enkele ontoegankelijke schiereilanden door de rechttrekking van de Maas uit de gemeenten Eisden-Margraten en Wezet uitgewisseld. Uitslag: het Belgenland werd een beetje KLEINER.

 • Filiep Lapeire

  Zijn er geen belangrijke zaken meer te regelen soms en rekenen tot aan de laagwaterlijn lijkt me ook al niet te realistisch.

 • Pieter Martens

  Oef we kunnen het zo al niet onderhouden.

 • Bernd Vaes

  En wat hebben we daar nu aan? Er is toch niets zo saai als een vakantie aan zee.

 • marc van de poel

  Geloof daar geen barst van. Onze kustlijn 67 km lang. Om 160 km² te bekomen moeten onze stranden bij laag water gemiddeld bijna 2.5 km diep zijn. Maar ze zijn slechts max. 500 m diep. Ons weeral blij maken met een dooie mus, dat kunnen ze met zulke prulartikels. En helemaal om te lachen is dat onze bevolkingsdichtheid daardoor zakt. Wie woont er nu in een eb- en vloed gebied. hahaha.