België is 160 km² groter dan gedacht

Een deel van het strand van Knokke-Heist.
BELGA Een deel van het strand van Knokke-Heist.
België is groter dan wat in de schoolboeken staat genoteerd, met dank aan het Europees statistiekbureau Eurostat. Dat vraagt om ook het strand mee te nemen in de berekeningen. Resultaat: ons land wint 160 vierkante kilometer, of de oppervlakte van het Brussels gewest.

Volgens het Belgisch statistiekbureau Statbel bedraagt de totale oppervlakte van België 30.688 vierkante kilometer: 160 vierkante kilometer (16.000 hectare) meer dan algemeen aangenomen. "Aanleiding is een nieuwe berekeningsmethode, op vraag van Eurostat", legt Statbel-woordvoerster Wendy Schelfaut uit. "Een deel van het strand, tot aan de laagwaterlijn, wordt voortaan meegerekend bij alle kustgemeenten.”

Die 160 vierkante kilometer komt overeen met 0,52 procent van ons grondgebied. Ter vergelijking: het Brussels gewest is 162 vierkante kilometer groot. Met andere woorden: ons land is een Brussel rijker. Bijkomend effect: de Belgische bevolkingsdichtheid wordt iets kleiner. 




28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean De Grande

  Wie betaald daar de onroerend goed belasting? Of is de staat weer eens vrijgesteld?

 • Tomé Martinho

  Is de gebiedsruil tussen Nederland en het Belgenland van vorig jaar meegerekend? Hierbij werden enkele ontoegankelijke schiereilanden door de rechttrekking van de Maas uit de gemeenten Eisden-Margraten en Wezet uitgewisseld. Uitslag: het Belgenland werd een beetje KLEINER.

 • Filiep Lapeire

  Zijn er geen belangrijke zaken meer te regelen soms en rekenen tot aan de laagwaterlijn lijkt me ook al niet te realistisch.

 • Pieter Martens

  Oef we kunnen het zo al niet onderhouden.

 • Bernd Vaes

  En wat hebben we daar nu aan? Er is toch niets zo saai als een vakantie aan zee.