België in top 10 van machtigste paspoorten ter wereld

RV
Een Belgisch paspoort opent flink wat deuren. Dat blijkt uit de recentste Henley Passport Index: een lijst van alle paspoorten ter wereld, gerangschikt naar het aantal bestemming dat je ermee kan bereizen zonder visa. Ons land bekleedt de 8ste plaats.

België staat daarmee op dezelfde hoogte als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Griekenland. Met een Belgisch paspoort kan je 184 landen zomaar binnen.

Japan

De lijst wordt aangevoerd door Japan, waarvan het paspoort toegang geeft tot 191 landen. Plaats 2 is voor Singapore (190 landen) en plaats 3 wordt gedeeld door Zuid-Korea en Duitsland (189 landen).


Onderaan de lijst bungelt Afghanistan. Met een Afghaans paspoort kan je maar naar 26 landen reizen zonder visa. De voorlaatste plaats is voor Irak, met net daarboven Syrië.

Opvallend: Europese landen zijn goed vertegenwoordigd in de top 10. Plaatsen 4 tot en met 7 worden exclusief bezet door 12 Europese naties (er zijn een aantal ex aequo’s bij). De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk – 5 jaar geleden nog samen op de eerste plaats – blijven verder wegzakken, nu dus naar plaats 8.

Het rapport merkt verder op dat de mobiliteitskloof tussen de top van de lijst en de straat nog nooit zo groot was sinds de start van de index in 2006: met een Japans paspoort kan je 165 bestemmingen meer bereizen zonder visa dan met een Afghaans.