België herdenkt einde Eerste Wereldoorlog

RV
Vandaag is de 101ste verjaardag van de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog. Koning Filip was aanwezig op de militaire plechtigheid ter ere van de Onbekende Soldaat aan de Congreskolom in Brussel. De overledenen van de twee wereldoorlogen en de gesneuvelde militairen tijdens humanitaire en vredesmissies sinds 1945 worden hierbij herdacht. In het West-Vlaamse Ieper werd de wapenstilstand traditioneel met een misviering, gevolgd door de Poppy Parade en een ceremonie onder de Menenpoort herdacht. In Antwerpen werd Wapenstilstand in verschillende districten herdacht. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) zei in zijn toespraak dat het stadsbestuur in een nieuwe herdenkingscultuur zal investeren, omdat dit stukje geschiedenis nooit vergeten mag worden.

Bij aankomst nam koning Filip eerst de tijd om het tentoongestelde eredetachement te schouwen en te groeten. Na het neerleggen van de bloemenkrans wakkerde de koning de Eeuwige Vlam van de Congreskolom aan. Ten slotte begroette de koning nog de voorzitters van de vaderlandslievende verenigingen en de grootoorlogsinvaliden. “Leve de koning” weerklonk meermaals toen de koning nadien nog de tijd nam om het aanwezige publiek te begroeten. Intussen werden er vanuit het Warandepark 21 kanonschoten gelost.

De federale regering, vertegenwoordigd door premier Sophie Wilmès en de ministers Koen Geens, Pieter De Crem en Didier Reynders en de voorzitters van Kamer en Senaat, Patrick Dewael en Sabine Laruelle, legden ook een bloemenkrans neer aan het graf van de onbekende soldaat. Nadien volgde nog een defilé van de aanwezige troepen van Defensie. Op de herdenking was ook een grote groep van zowat 800 jongeren van de Baden Powell Belgian Lonescouts aanwezig.

Photo News
Photo News
Photo News

Herdenking aan de Menenpoort

In de Westhoek vinden op 11 november tal van plechtigheden plaats ter herdenking van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, maar de grootste ceremonie vindt ieder jaar plaats in Ieper.

De dag startte met een plechtigheid op de Franse begraafplaats St.-Charles de Potyze, gevolgd door een eucharistieviering. Van daaruit trok de Poppy Parade naar de Menenpoort voor de kransneerlegging en een speciale editie van de Last Post. Die was ook op een groot scherm te zien op de Ieperse Grote Markt.

Later op de dag volgt nog het concert The Great War Remembered in de Sint-Maartenskathedraal.

Door het slechte weer viel de opkomst wat tegen, langs het parcours stonden hier en daar enkele tientallen aanwezigen. Onder de Menenpoort was het wel afgeladen vol. Er vielen behalve de Ieperse burgemeester Emmily Talpe (Open Vld) en het schepencollege weinig bekende gezichten te bespeuren. Waar vorig jaar nog tal van prominente politici op het appel waren voor de honderdste herdenking, waren dit jaar alleen lokale politici aanwezig.

(Lees verder onder de foto’s)

Herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog in Ieper.
© Bart Leye Herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog in Ieper.
Herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog in Ieper.
Bart Leye Herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog in Ieper.
Herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog in Ieper.
© Bart Leye Herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog in Ieper.
Herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog in Ieper.
Bart Leye Herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog in Ieper.
Henk Deleu
Henk Deleu
Henk Deleu
Henk Deleu
Henk Deleu

Kransneerleggingen in Antwerpen

De plechtigheden in Antwerpen begonnen met een eerbetoon op de begraafplaats Schoonselhof, waar vertegenwoordigers van de vrijzinnigen en de vier grootste religies een korte toespraak hielden en kransen neerlegden.

Jonge lopers renden daarna met een fakkel voor de vrede naar het Monument van de Gesneuvelden in het Antwerpse stadspark, waar de volgende plechtigheid plaatsvond. In aanwezigheid van onder meer provinciecommandant Paul Haccuria, districtsburgemeester Paul Cordy en arrondissementscommissaris Bram Abrams nam burgemeester Bart De Wever de fakkel in ontvangst.

“Wij kunnen ons vandaag niet inbeelden welke ellende onze voorvaderen tijdens de oorlogsjaren beleefd hebben. Wij hebben nu een goed leven, maar daarvoor werden zware offers betaald. We moeten die geschiedenis bewaren, ook al zijn de laatste Antwerpse getuigen stilaan aan het verdwijnen. Daarom zal de Stad investeren in een nieuwe herdenkingscultuur om de herinnering levend te houden”, zei Bart De Wever.

Onder begeleiding van de Koninklijke muziekkapel van de Lokale Politie Antwerpen legden burgerlijke en militaire overheden, alsook een afvaardiging van oud-strijders, weerstanders en politieke gevangenen, kransen neer aan de voet van het monument. De plechtigheid werd afgesloten met een uitvoering van de Last Post en het Vlaamse en Belgische volkslied. Ook in de andere districten van de stad vonden herdenkingsplechtigheden plaats.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.