België herdenkt 96ste Wapenstilstand

Onder de Menenpoort in Ieper is dinsdag Wapenstilstand, het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918, herdacht. Tal van prominenten uit binnen- en buitenland woonden de plechtigheid bij en legden een bloemenkrans neer ter ere van alle gesneuvelden. Duizenden toeschouwers volgden de ceremonie aan de Menenpoort of op groot scherm op de Ieperse markt. In Brussel bracht koning Filip hulde aan de slachtoffers van beide wereldoorlogen.

Ieper

Ieper is dinsdag de hele dag het decor van tal van plechtigheden om het einde van de Eerste Wereldoorlog te herdenken. In de ochtend was er al een plechtigheid op de begraafplaats Sint-Charles de Potyze. Daarna was er een eucharistieviering in de Sint-Maartenskathedraal.

Het zwaartepunt ligt wel traditiegetrouw onder de Menenpoort, waar iedereen, na de zogenaamde poppyparade, verzamelt voor de Last Post-ceremonie. Burgemeester Jan Durnez werd geflankeerd door Vlaams minister-president Geert Bourgeois, voorzitter van het Vlaams parlement Jan Peumans en provinciegouverneur Carl Decaluwé. Ook tal van ambassadeurs uit het Gemenebest waren aanwezig. In korte toespraakjes van onder meer de voorzitter van de Last Post Association Benoit Mottrie werd vooral een vredesboodschap meegegeven.

Vertegenwoordigers van de katholieke en protestantse kerk luidden de klaroenblazers in die met de Last Post de menigte muisstil kreeg. Daarna volgde een indrukwekkend lange stoet van kransleggers. Vlaams minister-president Bourgeois mocht de eerste van tientallen kransen leggen. De ceremonie werd besloten met vallende poppyblaadjes en het Belgische volkslied.

Brussel

Koning Filip heeft in Brussel hulde gebracht aan de slachtoffers van beide wereldoorlogen en aan de Belgische militairen die sinds 1945 om het leven gekomen zijn bij vredesoperaties. De vorst legde aan de Congreskolom een bloemenkrans neer en hield een minuut stilte in acht. Enkele honderden mensen woonden de ceremonie bij, die rimpelloos verliep.

Nadat koning Filip de bloemenkrans had neergelegd, klonken 21 saluutschoten en groette de vorst de verschillende aanwezige oudstrijdersverenigingen en onderhield hij zich kort met enkele veteranen. Ook de vertegenwoordigers van de wetgevende, uitvoerende en gerechtelijke machten in ons land legden bloemenkransen neer, net als vertegenwoordigers van politie, defensie, de Navo en buitenlandse strijdkrachten in België.

Bij zijn aankomst had koning Filip al de vier militaire detachementen gegroet die aanwezig waren bij de ceremonie. Het ging om het 4de bataljon Genie uit Hamy, een detachement van het Operationeel Commando van de Marine uit Zeebrugge, een detachement van de 1ste Wing uit Koksijde en een detachement van het 3de Element Medische Interventie uit Marche-en-Famenne.

Dinsdagnamiddag vindt in het federaal parlement nog een herdenking plaats van de wapenstilstand. 500 kinderen uit de verschillende provincies zullen er verschillende oudstrijders ontmoeten.

BELGAReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels