België heeft nieuwe abortuscommissie, maar experts weten zelf niet dat ze erin zetelen

Gynaecoloog Hendrik Cammu was niet op de hoogte van zijn aanstelling.
kos Gynaecoloog Hendrik Cammu was niet op de hoogte van zijn aanstelling.
Na jaren zonder officiële cijfers over abortus is er deze week eindelijk een nieuwe Nationale Evaluatiecommissie aangesteld. Die brengt in principe om de twee jaar een rapport uit, maar het laatste dateert al van 2012. Daar moet nu verandering in komen. Alleen zijn minstens vier leden niet op de hoogte van hun aanstelling, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.

Het gaat onder meer om gynaecoloog Hendrik Cammu die verbijsterd reageert in de krant. "Ik kan me niet eens herinneren dat ik me ooit kandidaat stelde. Laat staan dat ik op de hoogte was van mijn officiële benoeming." 

Volgens een KB dat maandag in het Staatsblad verscheen, is de professor een van de leden van de nieuwe Nationale Evaluatiecommissie Zwangerschapsafbreking. Alleen heeft niemand hem daarvan verwittigd. Hetzelfde geldt voor minstens drie anderen. Zij stelden zich naar eigen zeggen wél kandidaat, maar dat gebeurde jaren geleden en sindsdien vernamen ze weinig of niets meer. 

De eerstvolgende vergadering van de commissie is voorzien op 19 december. Begin februari zou de commissie al een nieuw rapport voorstellen aan de Kamer, maar de vraag is of dat haalbaar is.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • robrecht Peeters

  goed betaald waarschijnlijk gelet op de verantwoordelijkheid zoals de CVP'er Van ackere de nieuwe directeur bij de Belgische Centrale Bank eveneens een goede wedde rekening houdend met zijn verantwoordelijkheid....dit betekent zeker voor Vanackere een opoffering wat onder inhoudt moeilijk slapen, woelen, geen eetlust en een groot risico alcohol verslaafd te geraken..... Vanackere binnenkort een wrak...

 • emiel Clarijs

  Toch niet zo vreemd in dit land, wij hebben hier ook volksvertegenwoordigers waar we nooit iets van zien en horen in het Parlement, nietwaar bart ?.

 • Ronny Van de Wal

  diane roelant: Klopt. Maar vooral de overbevolking in onze regering is de ondergang van ons land.

 • Gilbert Vermeersch

  Benoemingen moeten en zullen er komen met of zonder medeweten van de benoemden, en het mag wat kosten. Wie is hier de verantwoordelijk minister? Juist...

 • Hubert Wielle

  Zetelen in raden van bestuur en commissies is de nieuwe goudmijn voor politici en hun families.