België geeft 86 miljoen euro steun aan Palestijnen

UNKNOWN

België zal tussen 2008 en 2011 86 miljoen euro vrijmaken voor hulp aan de Palestijnen. Dat staat in een conventie die de Belgische minister voor Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR) en de Palestijnse minister voor Planning Samir Abdullah hebben ondertekend in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

Een schijf van 50 miljoen euro wordt in het kader van de bilaterale samenwerking rechtstreeks overgemaakt aan de Palestijnse overheid. Andere fondsen dienen om dringende operaties, onder meer op het vlak van voedselhulp, te financieren. Ook wordt er geld vrijgemaakt voor steun aan niet-gouvernementele organisaties in de Palestijnse gebieden.

Volgens Michel wordt in de Belgisch-Palestijnse samenwerking voortaan het accent gelegd op onderwijs en steun aan lokaal bestuur. "Vroeger steunden we ook de gezondheidszorg, maar dat staat niet meer in het nieuwe programma. Wij hebben ervoor gekozen om dit over te laten aan andere donoren en onze middelen te concentreren op deze twee sectoren", zei de minister.

Europese strategie
Zo hoopt Michel een versnippering van de ontwikkelingssteun te vermijden en zich in te schrijven in de Europese strategie, die aanstuurt op een betere coördinatie en taakverdeling tussen de lidstaten van de Europese Unie op het vlak van ontwikkelingssamenwerking.

De minister beklemtoonde voorts dat België voorlopig geen nieuwe projecten in de Gazastrook meer zal financieren zolang de situatie niet gestabiliseerd is. De bestaande projecten, onder meer op het vlak van elektriciteitsproductie, worden wel voortgezet.

De Gazastrook wordt sinds juni vorig jaar gecontroleerd door de islamitische beweging Hamas. Het voorbije weekeinde lanceerde het Israëlische leger een grootschalig offensief in Gaza in een poging om de raketaanvallen op het zuiden van Israël te stoppen: 125 Palestijnen, onder wie veel vrouwen en kinderen, kwamen om het leven.

"Onaanvaardbaar"
Michel noemde de raketaanvallen op Israël "totaal onaanvaardbaar". Het Israëlische offensief is volgens de Belgische minister echter "disproportioneel, excessief en in strijd met het internationale humanitaire recht". "U kan net als ik het aantal slachtoffers aan beide kanten nagaan", voegde hij eraan toe.

De minister betreurde dat Israël verscheidene, met Europees geld opgetrokken gebouwen vernietigde. "De Belgische en Europese belastingbetalers mogen toch hopen dat er met het geld voor ontwikkelingssamenwerking iets nuttigs gebeurt". In de Palestijnse gebieden "worden de gebouwen soms vlak na hun constructie alweer vernietigd", zei hij. (belga/sps)