België gaat radioactief afval uit Luxemburg opslaan

(Archieffoto)
Photo News / Didier Lebrun (Archieffoto)
Het Groothertogdom Luxemburg gaat gebruikmaken van de Belgische expertise op vlak van opslag van nucleair afval. Dat meldt de krant Le Soir. Luxemburg heeft een kleine productie van radioactief afval, die in samenwerking met België zal worden opgeslagen.

In juli 2016 is een bilateraal akkoord getekend tussen beide landen. Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) diende vrijdag een wetsontwerp in om dat akkoord toe te passen, aldus de krant. De tekst voorziet dat "Luxemburgs radioactief afval (...) wordt opgeslagen in België tot hun definitieve opslag", ook in ons land. De regering keurde de tekst in eerste lezing goed.

Het meeste van het Luxemburgse afval is weinig radioactief, maar wel met een lange levensduur. Opmerkelijk: België heeft nog steeds geen politieke beslissing genomen over de langdurige opslag van dergelijk afval, stipt de krant nog aan.

NIRAS-woordvoerster Evelyne Hooft zegt dat het Belgisch-Luxemburgs akkoord in feite geen nieuws bevat. "Het Luxemburgse kernafval wordt al sinds de jaren negentig in België behandeld, bewerkt en opgeslagen. Het eerste transport van dat afval naar ons land vond al in 1995 plaats."

In een gesprek met Belga zegt federaal minister van Energie Marie Christine Marghem dat de Raad van State zich momenteel over een wetsontwerp buigt dat ervoor moet zorgen dat Engie Electrabel, de uitbater van de zeven Belgische centrales, volledig instaat voor de aanleg van de nucleaire provisie. De regering wil meer bepaald vermijden dat de Belgische belastingbetaler moet opdraaien voor de ontmanteling van de kerncentrales en de behandeling van het nucleair afval. De kerncentrales moeten vanaf 2040 gedemonteerd worden. Die operatie kan duren tot 2120.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).
REUTERS Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Sierens

  Hans Molenbeek, u uitleg lijkt ook niet correct. Medisch radioactief afval is vooral van korte levensduur. Laag radioactief afval van lange levensduur is hoofdzakelijk afkomstig van het process van opwekking van kernenergie.

 • Ronny Van de Wal

  Hans Molenbeek: Blijkbaar hebt u hier de wijsheid in pacht en bent goed op de hoogte van een en ander.Vertel ons nu eens waarom die smeerlapperij dan niet in Luxemburg zelf kan opgeslagen worden?In het art verteld men daar niets over.misschien kan u ons voorlichten.Trouwens in het art staat niets over medisch afval.En nog iets: (NIRAS),Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen!

 • Hans Molenbeek

  Jongens toch, stop met het proberen meepraten als je er niets over weet. Dit gaat niet over afval van kernenergie, maar over laagactief afval uit de medische sector. Iets waar wij in België trouwens ook een berg afval van hebben. Het grootste deel van alle radioactief afval in België komt van universiteiten en ziekenhuizen. Dus voordat je begint te klagen over het afval daarvan, denk maar eens eerst aan jezelf en of jij nog eens een scan wilt laten maken van iets wat er aan u scheelt.

 • Marc Spandel

  Is "een bilateraal akkoord" hier een synoniem voor "corruptie"?

 • Ronny Van de Wal

  Volgende investering van de heer Reynders zal waarschijnlijk een lucratief wijngoed in Toscane worden.....In de traditie van 'Belgische expertise'..........