België gaat op zoek naar nieuwe rechter voor Europees Hof voor de Rechten van de Mens

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg
Thinkstock Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg
De Federale Overheidsdienst Justitie heeft in het Staatsblad een oproep gelanceerd voor kandidaten die de Belgische rechter bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens willen opvolgen. De negenjarige termijn van het huidige Belgische lid, Paul Lemmens, loopt in september volgend jaar af. 

Elk van de 47 lidstaten van de Raad van de Europa mag een rechter aanstellen voor de rechtbank in Straatsburg. België moet een lijst van drie kandidaten voorleggen. Het is vervolgens de parlementaire vergadering van de Raad van Europa die in april de nieuwe rechter zal kiezen.

De oproep is niet beperkt tot Belgische onderdanen, maar elke kandidaat moet wel bewijs kunnen leveren van een aanknopingspunt met België, en moet vertrouwd zijn met het Belgische rechtsstelsel.
Kandidaten hebben tot 15 september de tijd.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Albain Van Eycke

    Oei dat wordt weer een punt voor de onderhandelaars voor de vorming van een regering díe er nooit zal komen

  • henri savelkoul

    Dat is nu eens een jobke dat ik nog wel 9 jaar kan doen maar ik ben geen advocaat dus niet in het clubje geen kans