België gaat als eerste land in Europa uranium recycleren

Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol . Tegen 2022 moet er een recyclage-installatie gebouwd zijn die radioactief medisch afval recycleert.
Photo News Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol . Tegen 2022 moet er een recyclage-installatie gebouwd zijn die radioactief medisch afval recycleert.
Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol en het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) in het Waalse Fleurus gaan samenwerken om hun hoogradioactief medisch afval te recycleren. Dat vernam De Tijd. De overheidsinstellingen willen tegen 2022 starten met hun project, Recumo, dat in totaal 255 miljoen euro zal kosten.

Het SCK en IRE tekenden een samenwerkingsovereenkomst die een oplossing moet bieden voor het kernafval dat zich al jaren opstapelt in Fleurus. De bedoeling is om het uranium uit het afval te halen en opnieuw te gebruiken. De techniek werd al eerder op kleinere schaal gebruikt in de VS en in Argentinië, maar ons land gaat als eerste structureel uranium recycleren.

Het SCK en het IRE produceren radio-isotopen, nucleaire deeltjes die gebruikt worden voor medische scans en om kankertumoren op te sporen en te behandelen. Maar bij de productie blijft radioactief afval achter, een mengeling van hoogverrijkt uranium en chemische stoffen om de isotopen af te splitsen. Dat afval ligt opgestapeld in containers en bereikt stilaan zijn limieten.

Door de overeenkomst gaat het IRE het afval naar Mol brengen, waar het SCK tegen 2022 een recyclage-installatie bouwt. "We zullen het nucleair afval eerst verdunnen om van hoogverrijkt naar laagverrijkt uranium over te gaan. Daardoor verdwijnt het risico op militair gebruik", zegt Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK in de krant. "Daarna zullen we via een chemisch proces het uranium eruit halen, zodat dat opnieuw gebruikt kan worden. Het residu dat overblijft, zal door de nucleaire afvalbeheerder Niras worden gestockeerd.”

De federale overheid legt zo'n 20 miljoen euro op tafel voor de bouw van de zuiveringsinstallatie en 8,1 miljoen euro per jaar voor de uitbating tot 2045. Het project is goed voor 30 à 40 banen.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Ooijen

  Niet alleen ondergronds, Dorine. Reeds vele jaren wachten 10000 lekkende vaten laag radioactief afval in Dessel op een nog te bouwen opslagruimte. Misschien dat dit jaar de eerste steen gelegd wordt. Misschien..... Ach, gelukkig betreft het hier slechts laag radioactief afval zodat het "slechts" 300 jaar duurt voordat de straling gehalveerd is.

 • Victor Vos

  De ondergrond volstouwen met kernafval, terwijl de burger verplicht wordt zijn diesel van de hand te doen, alles te sorteren om het milieu en het klimaat te redden. Niet goed bezig.

 • Dorine Dupon

  Inderdaad, Leo Marien, je hebt gelijk. We zijn ons zelfs nog meer aan het vervolmaken in het opslaan ondergronds. Direct de grote reden om te panikeren is het Doel scenario, als je dan toch alles weet. Men ziet in het kleine vlekje op de wereldatlas een landje België genaamd, de ideale dumpingsplaats voor nucleair afval, het begint met een kleine gemeente en binnen 100 jaar is België gewoon een nucleaire site.

 • Leo Marien

  Aan de reacties te zien is er weinig geweten over wat België op dit vlak betekend. Reeds 50 jaar is België echter een voortrekker in dit segment. Niet enkel in de kern- energie maar ook in de radio- isotopen voor de medische sector. Eén op de drie ziekenhuizen ter wereld maakt gebruik van Belgische producten (SCK-CEN). Ook in de protontherapie zijn we wereldleider (IBA). Geen bekwaamheid???

 • Pieter Janssens

  8 miljoen € per jaar en 40 werknemers, mag ik aub de CEO zijn..