België Europees kampioen sms'en en mailen achter het stuur

37 procent van de Belgen zegt wel eens e-mails of sms'jes te lezen of versturen tijdens het rijden. België scoort daarmee slechter dan andere Europese landen. Dat blijkt uit de Europese barometer van verantwoord rijgedrag, een onderzoek dat de Franse stichting Vinci Autoroutes uitvoerde in tien Europese landen.

Voor het onderzoek werden in tien Europese landen telkens een duizendtal mensen online ondervraagd. Naast België en Griekenland werden ook Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje, Zweden, Polen en Nederland in het onderzoek opgenomen.

Als de Belgische resultaten vergeleken worden met die van de andere Europese landen, dan scoort ons land doorgaans rond het gemiddelde. Wel valt op dat 48 procent van de Belgen zichzelf als "hoffelijk" betitelt, tegenover een Europees gemiddelde van amper 26 procent.

Nochtans blijkt het rijgedrag van de Belgische autobestuurders volgens het onderzoek enkele opmerkelijke negatieve uitschieters te vertonen. Zo zegt 37 procent van de Belgen wel eens e-mails of sms'jes te lezen of versturen tijdens het rijden. België scoort daarmee slechter dan de andere landen die in het onderzoek werden opgenomen. Het Europees gemiddeld ligt bijvoorbeeld maar op 26 procent.

Ook vergeten Belgische bestuurders vaker om gas terug te nemen wanneer ze in de buurt van wegwerkzaamheden komen (68 procent, in vergelijking met een Europees gemiddelde van 55 procent).

Poll

Gebruikt u uw gsm om te mailen of sms'en achter het stuur?

  • Ja 37%
  • Neen 61%
  • Geen mening 2%
thinkstock

25 procent van de Belgische autobestuurders durft wel eens achter het stuur kruipen wanneer hij meer dan de toegelaten hoeveelheid alcohol in het bloed heeft. Dat is opvallend meer dan het Europese gemiddelde van 12 procent. Enkel Griekenland (29 procent) telt nog meer bestuurders die met een glaasje te veel op durven rijden.

Op één vlak geven de Belgische bestuurders wel het goede voorbeeld. Maar liefst 83 procent van de Belgen zegt tijdens een lange rit wel eens een pauze in te lassen om een dutje te kunnen doen. Gemiddeld neemt slechts 57 procent van de Europese bestuurders wel eens de tijd voor een verkwikkende siësta.