België en Frankrijk ondertekenen akkoord over aankoop 442 pantservoertuigen

Het akkoord wordt ondertekend door minister van Defensie Steven Vandeput en zijn Franse collega Florence Parly.
Photo News Het akkoord wordt ondertekend door minister van Defensie Steven Vandeput en zijn Franse collega Florence Parly.
België en Frankrijk ondertekenen deze namiddag in Parijs definitief het akkoord over de aankoop van 442 pantservoertuigen voor het Belgisch leger, voor meer dan 1,5 miljard euro.

Het akkoord, dat wordt ondertekend door minister van Defensie Steven Vandeput en zijn Franse collega Florence Parly, bezegelt het strategisch partnerschap dat Brussel en Parijs overeenkwamen om de gevechtstroepen van de beide landcomponenten met identiek materiaal uit te rusten. 

Voor ons land gaat het om de aankoop van 382 lichte gevechtstoestellen van het type Griffon en 60 voertuigen van het type Jaguar. Ze worden vanaf 2025 geleverd. De regering raamt de economische return van de investering op 889 miljoen euro, waarvan 60 procent naar Wallonië en 40 procent naar Vlaanderen zou vloeien. 
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marcel Vandamme

  Dus binnenkort één voertuig per persoon?

 • guido vermeyen

  Hier zitten er veel met "belangen" bij de Renault fabrieken me dunkt. Krijgertje spelen tijdens de manoevers, Russen lachen zich een kriek...

 • Tony Vandermaelen

  En wie mag er aan de kassa passeren? En hoeveel zat er in die bruine envelop?

 • Danny Renette

  waar hebben we die voor nodig? om het land te kunnen verdedigen in tijd van oorlog. alle het antwoord lijkt me simpel.

 • Paul Boutsen

  Is dat ter compensatie van de niet gekochte Rafale? Waarom is de return 60% naar Wallonië, het is met belastinggeld gekocht waarvan meer dan 65% door Vlaanderen is opgehoest? Waarom nu net, voor de ministerwissel en de verkiezingen? Veel vragen, nooit geen antwoorden!