België en drie andere leden VN-Veiligheidsraad eisen einde van Syrisch offensief in Idlib

Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin op de VN-Veiligheidsraad.
AFP Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin op de VN-Veiligheidsraad.
Vier Europese leden van de VN-Veiligheidsraad, waaronder ook België, eisen dat er onmiddellijk een einde wordt gemaakt aan het offensief van de Syrische regeringstroepen in de provincie Idlib. Dat blijkt uit een mededeling die de vier landen vandaag samen hebben verspreid.

De provincie Idlib, in het noordwesten van Syrië, is het laatste gebied dat nog in handen is van de Syrische rebellen. Het bewind van Bashar al-Assad lanceerde in december een operatie om die provincie opnieuw onder controle te krijgen. Het geweld heeft al meer dan 800.000 mensen op de vlucht gedreven, zegt het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA), dat waarschuwt voor een "precaire humanitaire situatie".

Vier Europese landen die deel uitmaken van de VN-Veiligheidsraad van de Verenigd Naties hebben daarom opgeroepen tot een beëindiging van het geweld. "We vragen dat de partijen, in de eerste plaats het Syrische regime en zijn bondgenoten, onmiddellijk een einde maken aan het militaire offensief, een duurzaam staakt-het-vuren instellen en zich volledig schikken naar het internationaal humanitair recht", zo staat in de tekst.

Naast België hebben ook Duitsland, Estland en het permanente lid Frankrijk de verklaring ondertekend. Ook Polen, gewezen lid van de Veiligheidsraad, schaart zich achter de verklaring. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk Thyssen

  De VN is een praatbarak , een papieren tijger ,kunnen niets ten gronde veranderen . Weel geblaat en weinig wol .

 • Lucien Switten

  En wordt er dan niets gezegd over de invasie van Turkije? Het Syrisch leger doet in Syrië toch gewoon zijn werk?

 • Paul Boutsen

  België heeft niets te eisen, trouwens de vertegenwoordiger van ons land is zelfs niet een gelegitimeerd om daar eisen te stellen, zoals Jan Segers terecht deze week opmerkte!

 • jef Joossens

  Waar ligt Belgie zich mee te moeien, als ze eerst maar zien dat hun eigen problemen opgelost geraken.

 • Karel Vanormelingen

  Kunnen we eindelijk onze landgenoten gaan terughalen