België draait op nog maar één kerncentrale

AFP
België telt maar één werkende kerncentrale meer: Doel 3. Zoals aangekondigd heeft uitbater Engie Electrabel Tihange 1 stilgelegd voor onderhoud. Dat blijkt uit de transparantiesite van moederbedrijf Engie.

Eerder maakte Engie Electrabel bekend dat het geplande onderhoud van Tihange 1 werd vervroegd. Waar het onderhoud aanvankelijk gepland was van 20 oktober tot 29 november, zal het nu plaatsvinden van 13 oktober tot 17 november.

Capaciteit

Hierdoor wordt de periode waarin er maar één kernreactor draait - Doel 3 met een capaciteit van 1.006 megawatt - vervroegd en ingekort. Vanaf midden november zal Tihange 1 immers weer stroom leveren. Die reactor heeft een capaciteit van 962 megawatt.


De overige vijf Belgische kernreactoren liggen stil wegens onderhoud en problemen. Engie verwacht dat Doel 1, Doel 2 en Doel 4 in de loop van december heropgestart zullen worden. Voor Tihange 3 wordt voorlopig 1 maart als heropstartdatum naar voren geschoven, Tihange 2 zal naar verwachting stilliggen tot 31 mei.

Door de onbeschikbaarheid van de kerncentrales bestaat het risico dat het licht in ons land her en der uitgaat dit najaar en deze winter. Met onder meer invoer, bijkomende capaciteit van gascentrales en het afschakelen van grote industriële verbruikers op piekmomenten proberen de overheid en de energiesector extra megawatts te verzamelen. 
61 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Van den Bossche

  Ze moesten Da probleem al eerder moeten geweten hebben vind ik. Hadden ze nu een tijd daarvoor s'nacht de lichten op alle autostrades hier in België uitgedaan dan hadden ze al veel extra kunnen opslagen kwa megawatts.

 • Raoul Rouma

  Met dank aan die populisten die ons zuiver fictieve lucht hebben beloofd.

 • Luc Masscheleyn

  En als ook die stopt met werken, ... Wie is dan verantwoordelijk voor de ons geleden schade, de verkeerschaos, enz ?

 • Geert Tamsyn

  Ferdinand Engelbeen, gascentrales kosten maar een fractie van kerncentrales, en het grootste deel hebben we al, want er zijn er de laatste jaren 14 gesloten door de nucleaire overproductie. Niemand verplicht ons dezelfde fouten te maken als Duitsland.

 • Willy De Vidts

  Door de schandalig dure prosumententaks moet je gek zijn om nog zonnepanelen te plaatsen. Waarom mogen de mensen geen windmolentjes plaatsen in hun tuin of op hun dak? Dat is de enige goede oplossing.