België draagt Annemie Turtelboom voor als kandidaat-lid van Europese Rekenkamer

Annemie Turtelboom (Open Vld).
BELGA Annemie Turtelboom (Open Vld).
De federale ministerraad heeft vandaag oud-minister Annemie Turtelboom (Open Vld) voorgedragen als kandidaat-lid van de Europese Rekenkamer. Dat heeft de woordvoerder van premier Charles Michel gemeld. Turtelboom volgt bij de Europese Rekenkamer Karel Pinxten op.

De ministerraad droeg vandaag via een elektronische procedure Annemie Turtelboom voor als kandidaat-lid. De kandidatuur van de liberale politica wordt morgen reeds voorgelegd op een vergadering van de ambassadeurs van de lidstaten bij de Europese Unie. Het zijn de lidstaten die de leden van de Rekenkamer benoemen.

Vervanging Pinxten

De regering moest op zoek naar een nieuw Belgisch lid voor de Europese Rekenkamer nadat het Europees Parlement in november een negatief advies had uitgebracht over de kandidatuur van Pinxten. De 65-jarige oud-minister van Landbouw en Defensie ambieerde een derde ambtstermijn van zes jaar, maar dat zag een meerderheid van het halfrond niet zitten. Intussen opende het Europese antifraudebureau Olaf ook een onderzoek naar beschuldigingen aan het adres van Pinxten.

Turteltaks

De 50-jarige Turtelboom zat van 2008 tot 2014 in de federale regering, waar ze onder meer minister van Binnenlandse Zaken en Justitie was. In 2014 maakte ze de overstap naar de Vlaamse regering. Ze was er viceminister-president en minister van Begroting en Energie. In april 2016 nam ze ontslag omdat het dossier rond de zogenaamde Turteltaks "te gepersonaliseerd" was geworden.

De Europese Rekenkamer onderzoekt de betrouwbaarheid van de begrotingen van de Europese instellingen. De instelling met zetel in Luxemburg telt één lid van elke lidstaat. 
101 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • valee frans

  trekt nergens op laat elke belg honderden euros teveel te betalen en nu gaat zij weer veel geld pikken en wij knikken weer maar

 • raf stevens

  Duidelijk een interessant jobke : Turtelboom heeft geen kaas gegeten van cijfers, is sociologe van haar vak en was een slechte minister justitie. Moet er nog zand zijn ?

 • Freddy van lerberghe

  Wat een schande ! In belgie was ze onbekwaam ! En nu gaat ze haar zakken vullen in Europa . Freddy Van Lerberghe Waregem

 • Charel Jansens

  Heeft die ons nog niet genoeg gekost?

 • Bruno Suykens

  Maar waarom horen we toch niks van de andere ( links-rechts) partijen. Welke koehandel is hier weer aan de gang? Zelfs Calvo, Mertens en den baljuw van Antwerpen blijven stil. Verdacht alleszins.