België boekt "zekere vooruitgang" bij preventie corruptie

Shutterstock
De anticorruptiewerkgroep (Greco) van de Raad van Europa vindt dat België "een zekere vooruitgang" heeft geboekt op vlak van preventie van corruptie ten aanzien van parlementsleden, rechters en procureurs. Dat blijkt uit een nieuw tussentijds rapport dat Greco vandaag heeft gepubliceerd.

Greco moet eventuele lacunes in nationale teksten over corruptiebestrijding opsporen en aanbevelingen verstrekken over de manier waarop het fenomeen beter kan voorkomen worden via de wetgeving, in de instellingen en op het terrein.

Aanbevelingen

  Greco had België in haar vorige rapport vijftien aanbevelingen gedaan. Twee van die adviezen zijn "op bevredigende wijze" uitgevoerd, twaalf andere zijn "gedeeltelijk" uitgevoerd en één aanbeveling helemaal niet. 

In die aanbeveling had Greco gevraagd om "een coherente en doeltreffende regelgeving voor parlementsleden inzake geschenken, giften en andere gratificaties", waarin onder meer ook de kwestie van buitenlandse schenkers wordt geregeld. 
Daarnaast is er ook nog werk aan de winkel om contacten tussen parlementsleden en derde partijen transparanter te maken, aldus Greco. 

Het orgaan van de Raad van Europa begroet anderzijds wel een aantal nieuwe maatregelen, zoals de invoering van een elektronische toepassing voor de aangifte van mandaten en de organisatie van integriteitsopleidingen voor leden van de toekomstige legislatuur. 

Wat rechters en procureurs betreft, is er onder meer vooruitgang geboekt op vlak van de aanwerving en opleiding van plaatsvervangende rechters en de verspreiding van uniforme deontologische regels onder alle magistraten.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Spandel

  Grappig hoe goed ze hier alles kunnen blijven minimaliseren (en rustig verder blijven corrumperen) zonder enige vorm van schaamte.

 • Michel Jozef

  Even verbeteren. België boekt “op papier” (on)zekere vooruitgang. Wat wetteksten aangepast en Staatsblad gevuld. In de praktijk. Mocht er door Pano Telefacts of een krant iets uit de beerput opborrelen is er nog altijd de rechtsstaat van commissaris Reynders om er een baard van Methusalem te laten aangroeien.

 • Pierre Vanden Meersschaut

  Het lijk dat onlangs uit de kast viel in Gent over het duistere miljoenen verlies in de rekeningen van de uitbaters van het Ghelamco stadion toont aan hoe het vorige stadsbestuur op onverantwoorde wijze met publieke fondsen omging. Het gefoefel beperkt zich bijlange niet tot parlementsleden maar is een algemeen fenomeen die de totale politiek en ambtenarij teistert.

 • Albert Hendrix

  Ze kunnen het nu beter wegsteken bedoelen ze. België is corrupt tot en met ,hebben ze die het moeten onderzoeken als eens onderzocht?

 • Wilfried Vanden Berg

  Als ze dan maar eerst in de politiek beginnen.,