België aan basis van nieuw Europees Vredesinstituut

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt.
AFP De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt.
Negen Europese landen - acht EU-lidstaten en Zwitserland - hebben vandaag het Europees Vredesinstituut boven de doopvont gehouden. Het instituut is een soort Europese denktank die aan conflictbemiddeling zal doen en als een aanvulling dient op "de vredesagenda van Europa en de Europese Unie". België is een van de deelnemende landen.

Het was de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt die al jaren op de oprichting van het European Institute of Peace (EIP) aandrong. Hij kon de overheden van België, Finland, Hongarije, Italië, Luxemburg, Polen, Spanje en Zwitserland overtuigen om mee op de kar te springen.

"Waarom de Europese diplomatieke dienst niet kan doen wat wij doen? Wij dienen precies als ondersteuning van de Europese Dienst voor Extern Optreden", legde Staffan de Mistura vandaag uit op een persconferentie. De diplomaat van Italiaans-Zweedse origine is de eerste voorzitter van het EIP. Bildt vergeleek het instituut graag met het United States Institute for Peace. "Dat levert ook ondersteuning aan het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken."

Het jaarbudget van het EIP wordt geraamd op 3 miljoen euro. België levert geen financiële bijdrage, maar een bijdrage in natura door een gebouw in het centrum van Brussel ter beschikking te stellen. De rechterhand van voorzitter de Mistura is de Belgische diplomaat Marc Otte.