Belgen willen niet ondernemen

Hoewel zelfstandigen en ondernemers gerespecteerd worden en ondernemen wordt gezien als de motor van de economie, overweegt amper 2 procent van de Belgen om binnen de twee jaar zelf ondernemer te worden. Daarvoor is het ondernemingsklimaat niet stimulerend genoeg. Dat blijkt uit een enquête van verzekeraar Delta Lloyd Life.

Te veel risico's
Bijna twee derde van de Belgen heeft een positief beeld van ondernemers. Zeventig procent noemt hen de motor van de economie. Ondernemers zelf zijn bovendien voor 80 procent tevreden met hun jobinhoud. Toch staan de Belgen niet klaar om zelf te ondernemen: amper 2 procent overweegt op korte termijn zelf ondernemer te worden. Als redenen halen ze het financiële risico, een tekort aan startkapitaal en de gebrekkige sociale zekerheid aan.

Wijziging gevraagd
"Driekwart vraagt dat het ondernemingsklimaat gewijzigd wordt", zegt Reginald Vermeiren van (XGM) Marketing Group, die samen met Delta Lloyd Life en Mediafin de enquête uitvoerde. Men verwacht daarvoor meer heil van belastingverlaging en betere sociale zekerheid dan van overheidssubsidies. Opvallend is ook dat bijna 80 procent vindt dat een beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd op zijn minst besproken moet worden om het klimaat te verbeteren.
Voor de "Nationale Ondernemersenquête" werden vijfduizend mensen online bevraagd. (belga/sd)