Belgen verklikken elkaar massaal: meldpunt Sociale Fraude ontvangt vijftig 'klachten' per dag

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer.
BELGA Staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer.
Het Meldpunt Sociale Fraude ontvangt nu al gemiddeld vijftig "klachten" per dag. Vorig jaar waren er dat slechts dertig. "We zien een duidelijke stijging", zegt staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld) vandaag in de kranten van Mediahuis.

Wie zijn buurman in het zwart ziet werken, weet heeft van een bouwfirma die onderbetaalde Bulgaren inzet, of een kennis van gesjoemel verdenkt, kan dat sinds eind 2015 gemakkelijk aangeven op één centraal meldpunt. Dat heeft duidelijk succes. Voor het eerste kwartaal van dit jaar staat de teller al op 3.476 meldingen. Dat is bijna de helft van alle meldingen in heel 2016.

Domiciliefraude
De Backer is vooral tevreden dat de meldingen over domiciliefraude - liegen over je domicilie om een hogere uitkering te krijgen - en sociale dumping toenemen. "Die soorten fraude zijn voor de inspectiediensten moeilijk op te sporen. Dankzij het meldpunt kunnen we zulke zaken nu snel, doelgericht en efficiënt opsporen, controleren en bestraffen."

Twee derde van de meldingen wordt ontvankelijk verklaard en doorgestuurd naar de bevoegde inspecteurs. "In totaal brachten de controles vorig jaar 5 miljoen euro op. Dat wijst er toch op dat het meldpunt nuttig is."