Ga naar de mobiele website
^ Top

Belgen verklikken elkaar massaal: meldpunt Sociale Fraude ontvangt vijftig 'klachten' per dag

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer.
BELGA Staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer.
Het Meldpunt Sociale Fraude ontvangt nu al gemiddeld vijftig "klachten" per dag. Vorig jaar waren er dat slechts dertig. "We zien een duidelijke stijging", zegt staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld) vandaag in de kranten van Mediahuis.

Wie zijn buurman in het zwart ziet werken, weet heeft van een bouwfirma die onderbetaalde Bulgaren inzet, of een kennis van gesjoemel verdenkt, kan dat sinds eind 2015 gemakkelijk aangeven op één centraal meldpunt. Dat heeft duidelijk succes. Voor het eerste kwartaal van dit jaar staat de teller al op 3.476 meldingen. Dat is bijna de helft van alle meldingen in heel 2016.

Domiciliefraude
De Backer is vooral tevreden dat de meldingen over domiciliefraude - liegen over je domicilie om een hogere uitkering te krijgen - en sociale dumping toenemen. "Die soorten fraude zijn voor de inspectiediensten moeilijk op te sporen. Dankzij het meldpunt kunnen we zulke zaken nu snel, doelgericht en efficiënt opsporen, controleren en bestraffen."

Twee derde van de meldingen wordt ontvankelijk verklaard en doorgestuurd naar de bevoegde inspecteurs. "In totaal brachten de controles vorig jaar 5 miljoen euro op. Dat wijst er toch op dat het meldpunt nuttig is."

Meer over84 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • VINCENT VAN DIJCK

  Waarom hebben dokters en tandartsen in zeer veel gevallen , zeker in de Westhoek , GEEN bankcontact ???? Moet ik er een tekening bijmaken.

 • Berdine BERDINE JOOS

  Zouden de politiekers elkaar niet beter verklikken ? DAAR valt pas VEEL geld te rapen met hun cumuls.

 • Kirra Vanlingen

  Belgen zijn jaloers geworden op elkaar met dank aan de sociale media

 • R Z

  Die 1 procent fraudeurs die 99 procent van de totale fraude vertegenwoordigen wordt dan weer de hand boven het hoofd gehouden. Daar zorgen hun vriendjes in de Wetstraat wel voor.

 • Kevin Perremans

  Zonder zwart geld staat de wereld stil !!! En veel minder koopkracht !!! De staat sorry Europa pluimt ons al genoeg

Meld een bug