Belgen schatten kans op woninginbraak niet groot in

ThinkStock
Vier op de 10 Belgen schat de kans klein dat ze het komende jaar slachtoffer worden van een woninginbraak. Slechts 4 procent schat de kans dat dit hen zal overkomen groot in. Mensen die nog nooit in aanraking kwamen met een woninginbraak, zeggen zelfs in 44 procent van de gevallen dat de kans op een inbraak bij hen klein is. Dat blijkt uit een onderzoek van iVOX in opdracht van het Inbraakpreventieplatform.

Het Inbraakpreventieplatform is een nieuw initiatief dat Belgen bewuster wil maken van de risico's op, en de nasleep van, een woninginbraak. Het platform ondersteunt de doelstelling van de overheid om het aantal inbraken jaarlijks sterk terug te dringen. Voor kennisdeling op het gebied van inbraakpreventie, is er een samenwerking met 1dagniet, de nationale actiedag tegen woninginbraken georganiseerd door de FOD Binnenlandse Zaken.

"Een woninginbraak heeft vaak een enorme impact op de slachtoffers", zegt Frédéric François, voorzitter van Inbraakpreventieplatform. "Mogelijke financiële schade is een gekend gevolg, maar er is vandaag nog weinig geweten over de emotionele weerslag ervan. Wij brengen aan de hand van de enquête de gevoelens van de Belg in kaart en laten mensen zo stilstaan bij diverse aspecten van de problematiek in hun eigen leefwereld en die van vrienden, buren en familie."

IVOX voerde een online onderzoek uit bij duizend Belgen, representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bedraagt 3,02 procent. Het platform werkte samen met 1dagniet voor de opmaak van de vraagstelling. Naast een representatief staal van de Belgische bevolking, onder wie Belgen die ooit in aanraking kwamen met een inbraak in de eigen woning, in de woning van familie, vrienden of buren, of die er nog nooit mee in aanraking kwamen, werden 207 Belgen extra bevraagd die de laatste 5 jaar slachtoffer werden van een inbraak in hun woning.

Benedenverdieping

Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde Belg zich redelijk veilig voelt in huis en geeft dat gevoel een score van 7,9 op 10. Bovendien schat bijna niemand de kans groot dat er het komende jaar bij hen ingebroken wordt. Zeven op de tien van de bevraagde slachtoffers van woninginbraken geven wel aan dat ze hun veiligheidsgevoel thuis verloren na een inbraak. Zij geven hun veiligheidsgevoel na de inbraak gemiddeld maar 5,4 op 10.

Bij de respondenten van de enquête werden inbraken meestal 's nachts gepleegd, tussen 18 en 6 uur. Bij vier op de vijf gevallen gebeurde dat via een raam of deur op de benedenverdieping. "Hoewel de grootste kost van een inbraak bij de gestolen goederen ligt, is ook de schade aan het huis een aanzienlijke kostenpost", benadrukt François. 
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lisette Theunis

  Inbrekers komen nooit met goede bedoelingen en soms gaan ze enorm driest te werk als ze niet binnen geraken of onvoldoende vinden. Er moet dringend een wet komen dat ge uw eigendom en jezelf zonder problemen mag beschermen tegen agressieve inbrekers.

 • Francis Smet

  Is mij al opgevallen dat ondanks alle goede bedoelingen en het plaatsen van inbraakbeveiliging dat als ze willen binnen zijn, dat ze binnen raken. Soms begrijp je niet langs waar ze komen, of hoe ze een beveiligde schuifraam kunnen opmaken terwijl ze zowel boven als onderaan vergrendeld is en is verbonden met alarm. Het zijn vakmannen op hun gebied.

 • rik lagrou

  Er zijn gebouwen waar men de deuren blokkeren En enkel openen voor buren 1zware brand die mensen kunnen niet uit Enkel omdat overheid eigenaar is met prutsvoordeuren dus bewoners extra deur plaatsen Die bijna niet open kan Zeker niet als bewoners thuis zijn!!

 • Ben Strauven

  De kans is heel groot met al het gespuis dat naar hier komt en de bijgaande straffeloosheid. Enige je kan doen is je bewapenen en grote honden in huis nemen

 • Joske Martens

  Verkopers van ramen beweren dat hun produkt het veiligst is, de verzekeringsmaatschappijen dekken u tegen inbraak, maar preventie moet komen van de politie enkel op aanvraag. Dat ze eens samenwerken en bij iedereen eens langs gaan zonder kosten met raad, zal al veel beter zijn.