Belgen krijgen Spaanse vakantiewoning steeds moeilijker verhuurd

Beeld ter illustratie.
iStock Beeld ter illustratie.
Steeds meer Belgen krijgen hun Spaans vakantieverblijf moeilijk verhuurd. Daarnaast is de bezettingsgraad van de vakantiewoningen in Spanje vorig jaar voor het eerst in vijf jaar gedaald met zo'n 3 procent. Dat blijkt uit een analyse van vastgoedbedrijf Azull op basis van officiële cijfers. 

Er komen steeds meer hotels bij en ook het aanbod op platformen als Airbnb stijgt, waardoor het voor Belgen moeilijk is om hun vakantieverblijf verhuurd te krijgen aan toeristen. “Door de populariteit van Spanje als vakantiebestemming stijgt het aanbod aan accommodaties gewoon nòg sneller dan het aantal toeristen", meent Marleen De Vijt, CEO van Azull, de Belgische marktleider in Spaans vastgoed.

Veel beterschap lijkt er op het eerste gezicht niet op komst. Ook dit jaar is er sprake van een dalende bezettingsgraad van vakantiewoningen en - appartementen: zo'n 3,8 procent ten opzichte van juni vorig jaar.

Verhuurstop

Bepaalde regio's zijn intussen gestart met een 'verhuurstop'. “Voor alle nieuwbouw in Mallorca geldt sinds 1 augustus dat kortetermijnverhuur - dat is minder dan 3 maanden - niet meer mag. En in de hoofdstad, Palma De Mallorca, mag zelfs geen enkel appartement, oud of nieuw, nog verhuurd worden aan toeristen, tenzij je er een specifieke vergunning voor hebt", verduidelijkt De Vijt.

"Die maatregelen werden genomen omdat de prijzen er door het toerisme zodanig gestegen zijn, dat de lokale bevolking het steeds moeilijker heeft om te kunnen huren", klinkt het.

Geen koopjes

De periode dat het vooral investeerders waren die voor het geld kwamen, lijkt voorbij. De Belgische marktleider in Spaans vastgoed waarschuwt dat "echte koopjes bijna niet meer te vinden zijn". "Af en toe wordt nog uitgepakt met rendementen boven de 7 procent, maar dat is zonder belastingen en kosten gerekend. In werkelijkheid hou je op het einde van de rit eerder rond de 2 procent over."
100 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Boden

  Dat is normaal, wie vertrekt er nu op vakantie naar een dictatuur ?

 • Lucien Peeters

  In Tenerife verhuurt men nog altijd even gemakkelijk en de verhuuropbrengst wordt nog niet eens aangegeven als inkomsten.

 • Fredien Vandervekens

  Spaans Sociaal Verhuurkantoor oprichten, Sanchez ! Eigenaars en "geredden" allebei uit de nood !

 • Jos Vermeeren

  Tenerife, eiland van de eeuwige lente, nooit te warm en nooit te koud. Prima vast internet, wifi en tv-vlaanderen. Mijn autotaks kost 49€/jaar. Boodschappen kosten de helft van in België. Restaurantbezoek komt op ongeveer een derde van wat het in Vlaanderen kost. Goede medische zorgen geheel gratis via Mutas. Vriendelijke locals, tenminste als je een mondje Spaans spreekt. Geen verwarming nodig, tel uit je voordeel!

 • Marcus Camps

  De prijzen van de huur zijn zeer goedkoop. De prijzen van het onroerend goed gewoon belachelijk duur. Een kleine ingesloten pand, vervallen en niet aan het strand wordt ingemijnd aan 500000 Euro. Hetzelfde pand hier geen vijftig duizend ..